Naderende burn-out bij medewerkers herkennen

Een medewerker die op een burn-out afstormt kun je zien aankomen. Je moet natuurlijk wel weten waar je op moet letten. Deze onmisbare checklist is een compleet naslagwerk voor jou om te raadplegen.

Deze onmisbare checklist  is ontwikkeld door #SAM samen met burn-out experts Bye Bye Burnout.

Fases van een burn-out*:

1) Werknemer is SUPER GEMOTIVEERD
Iemand die altijd opveert als er wat te doen is, niets is te veel, werkt tijdens lunchtijd door (ook als dat echt niet hoeft). Leuk, maar let op dat dit teamlid zichzelf niet overvraagt.

2) Werknemer is bezig WERK, WERK, WERK
In de volgende fase zie je dat hij nog harder gaat werken dan normaal, en je ziet dat ook overduidelijk (alle handelingen gaan sneller), hulp vragen ho maar!

3) Werknemer heeft GEEN TIJD VOOR ZICHZELF
Buiten werktijd maakt de medewerker meer uren. Ook in het weekend wordt er gewerkt.

4) Werknemer krijgt DE EERSTE KLACHTEN
Slecht slapen, niet zo lekker zijn, buikpijn. Maar je teamlid weet niet zo goed wat het is, het zal wel over gaan.

5) Werknemer doet ALLES VOOR HET WERK!
In deze fase heeft je collega alleen maar oog voor het werk, voor hobby’s is geen tijd meer, vrienden en familie verdwijnen naar de achtergrond. Maar als je vraagt hoe het met hem/ haar gaat is het antwoord steevast: ‘Goed’. Het werk begint er echter wel onder te lijden.

6) Werknemer is KRITISCH, CYNISCH EN ONTEVREDEN
Anderen doen het werk niet zo goed als hij doet, althans volgens hem. Je merkt dat hij kritisch, cynisch en ontevreden is. Andere teamleden beginnen onder zijn houding te lijden.

 

7) Werknemer neemt AFSTAND VAN HET TEAM
Je teamlid wordt meer somber, babbelt niet meer met het team, zondert zich af. Hij voelt zich steeds meer ziek.

8) Werknemer toont ANDER GEDRAG
In dit stadium zie je vaak dat de omgeving vaker gaat vragen of er iets is met hem. De medewerker wordt echter liever met rust gelaten en snapt het gedoe niet zo.

9) Werknemer ervaart alleen nog maar het VOLGEN VAN VERANTWOORDELIJKHEDEN
Er is geen enthousiasme meer, je collega voelt alleen nog maar verantwoordelijkheden, hij moet veel, kan niet meer ontspannen. Niks gaat meer vanzelf.

10) Werknemer ervaart GEEN PLEZIER
In deze fase is er niets meer leuk, is er alleen maar leegte en de kans is groot dat alleen afleidingen als eten, seks, alcohol, drugs een beetje de leegte kunnen vullen.

11) Werknemer heeft last van DEPRESSIEVE BUIEN
Een gevoel van uitputting, verloren en onzeker, hij zucht veel, hij maakt denigrerende opmerkingen over zijn opdrachten en het werk dat hij afrondt.

12) Werknemer is BURN-OUT
Mentaal en fysiek is de werknemer ingestort. Het hormonale stelsel heeft de regie over het lichaam overgenomen. Herstel moet ingezet worden na acceptatie van de burn-out. Kleine kanttekening: wacht daar niet te lang mee, om de drempel niet onnodig te verhogen m.b.t. de re-integratie.

We hopen dat je met deze checklist de signalen goed kan herkennen, deel dit gerust met jouw collega’s!

Volgende keer zullen we verder ingaan op de bijbehorende duur.  Dit om nog op tijd in te kunnen grijpen en hoge verzuimkosten te voorkomen. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie