Poll: organisaties huiverig voor bemoeizucht

HR-communicatie.nl zette eind 2014 een online poll uit over het onderwerp leefstijlbeïnvloeding. Centrale vraag: tot hoever mag, moet of kan de bemoeienis van een werkgever reiken? De antwoorden van de respondenten maken duidelijk dat organisaties huiverig zijn voor bemoeizucht. Beïnvloeden van medewerkers? Prima. Faciliteren dat medewerkers gezonder eten en meer bewegen? Altijd doen. Maar dan houdt het toch al snel op voor de meesten. Slaapgewoonten, manieren van ontspannen en partnerkeuzes horen onherroepelijk in het privédomein thuis!

Conclusies

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:
– het overgrote deel (75%) vindt dat het lijnmanagement primair aan zet is bij het agenderen of beïnvloeden van de leefstijl van medewerkers; HR en communicatie hebben volgens de respondenten een relatief beperkte rol.
– hoewel veel respondenten vinden dat dit wel zou moeten gebeuren, verbinden organisaties in de praktijk nauwelijks positieve of negatieve consequenties aan leefstijlgedrag.
– het merendeel vindt dat organisaties zich mogen (soms zelf moeten) bemoeien met leefstijlgedrag in de vorm van sporten en bewegen, roken en drinken.
– het merendeel vindt dat organisaties zich mogen (soms zelf moeten) bemoeien met leefstijlgedrag in de vorm van geestelijke en intellectuele ontwikkeling.
– slechts een kleine minderheid vindt dat organisaties zich mogen bemoeien met leefstijlgedrag in de vorm van partnerkeuze, uitgaansgedrag en manieren van ontspannen.

Wil je meer weten over de resultaten van het onderzoek? Laat het hieronder weten, dan stuur ik je het verslag toe.

 

Foto credits:Brooke Lark / Unsplash
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie