Een werkgeversmerk als Tony’s Chocolonely? Zo pak je het aan!

Van plofkip tot #metoo, angstcultuur bij de Belastingdienst, of meer betalen om CO2-neutraal te tanken bij Shell. Medewerkers, klanten en andere (maatschappelijk betrokken) partijen worden steeds mondiger als het gaat over hoe organisaties hun bedrijfsvoering en werkgeverschap aanpakken. Met naming and shaming op (sociale) media als mogelijk gevolg. En dat mag in sommige gevallen ook. Maar het lijkt hierdoor steeds moeilijker om de reputatie van je werkgeversmerk veilig te stellen als organisatie.

Of kun je die mondigheid en je merk juist positief laden met trots en respect?

Ja dat kan!

Ga eens na bij jezelf:

  • Spreken jouw medewerkers, klanten en stakeholders met trots over jouw organisatie?
  • Wordt jouw bedrijf geassocieerd met unieke kernwaarden, een prettige klantervaring, een innovatief product of maatschappelijke betrokkenheid?

Kun je een positief antwoord geven op deze vragen? Dan ben je al op de goede weg. Dit zijn namelijk belangrijke factoren die bijdragen aan een goede externe reputatie én die ervoor zorgen dat jouw medewerkers met trots voor de organisatie werken. Heb je twijfels? Dan is het (hoog) tijd om inzicht te verkrijgen.

Wij van 2DAYSMOOD en JECKX geven werkgevers vaak advies over hoe ze hun bedrijf duurzaam, data-gedreven én mensgericht kunnen laten groeien. In deze blog delen Robin van der Meulen (Strategic Happiness Expert, 2DAYSMOOD) en Cynthia Noordoven (Oprichter, JECKX) nuttige inzichten zodat ook jij je werkgeversreputatie een positieve en duurzame impuls kan geven!

We delen tips over:

  • Waarom je medewerkers bij je willen (blijven) werken;
  • Wat de bouwstenen van een goed werkgeversimago zijn;
  • Hoe je (samen met medewerkers) een duurzaam merk creëert waar de wereld respect voor krijgt.

‘Door medewerkers op een purpose-gedreven manier aan je organisatie te verbinden behoud je de juiste mensen. Hierdoor creëer je een cultuur die bij je organisatie past en krijg je in de markt een positieve werkgeversreputatie.’

Je cultuur en medewerkers zijn je merk

Cynthia: ‘Een sterk merk en een positieve werkgeversreputatie heb je nodig! Want in welke groeifase je bedrijf ook zit, het aantrekken of behouden van klanten en medewerkers is altijd een topprioriteit. En de bron van een succesvolle klantbeleving en medewerkersbeleving zit in de ervaring van betrokkenheid van je medewerkers.

Of, zoals Simon Sinek het zo mooi zegt: “Customers will never love a company until the employees love it first.”

Je medewerkers zijn je merk, dus dáár zitten jouw kansen om de reputatie te versterken. Zorg dat je de juiste mensen aan boord hebt. En om het cirkeltje maar even rond te maken… Om die talenten naar je toe te trekken en te selecteren is een aantrekkelijk imago als werkgever dus ook cruciaal.

Dienen de talenten zich aan, dan is het belangrijk niet alleen op opleiding en werkervaring te selecteren, maar ook op talenten en soft skills die matchen met jouw (gewenste) bedrijfscultuur. Heeft een kandidaat bijvoorbeeld de juiste karaktereigenschappen in huis die je werkgeversreputatie positief kunnen versterken? Dat is een vraag die je jezelf vaker zou moeten stellen bij het selecteren (en beoordelen) van je medewerkers.

Er zijn goede voorbeelden van organisaties die hun voordeel hier al mee doen. Denk aan Rituals, Zoku Hotel en Heineken (the candidate). Ook Lidl wist via storytelling in 2 maanden 365 sollicitanten voor zich te winnen. Via social media kanalen vertelden de eigen medewerkers simpelweg welke (persoonlijke) drijfveren zij hadden om bij de supermarkt te werken.’

Bouw aan je werkgeversimago met trots

Robin: ‘De bovengenoemde voorbeelden laten zien wat de invloed kan zijn van medewerkers die echt ambassadeurs zijn van je bedrijf. Het sleutelwoord hierbij is “trots”. Trotse medewerkers, spreken vaak en vol lof over hun organisatie, voelen zich er thuis, zijn bereid een stapje extra te zetten in hun werk en zijn betrokken naar collega’s en klanten.

Maar hoe vergroot je die organisatietrots van jouw medewerkers? Via onze meetmethode, en specifiek de employee Net Promotor Score (eNPS), geven we organisaties diepgaand inzicht in hoeverre hun medewerkers ambassadeurs zijn. Daarnaast hebben wij onderzocht welke factoren bijdragen aan een goede bedrijfsreputatie en tegelijkertijd de betrokkenheid van medewerkers (positief of negatief) kunnen beïnvloeden. We noemen er drie.’

  1. Ga voor innovatieve producten en diensten van hoge kwaliteitEen innovatief product of dienst kan zichzelf verkopen door mond-tot-mond reclame en media-aandacht. Denk aan de Beyond Burger. Onderschat ook niet de waarde van sociale innovatie. Wordt je organisatie op een bijzondere toekomstgerichte manier bestuurd? Of is de wijze waarop de samenwerking tussen medewerkers wordt georganiseerd uniek in productiviteit of positiviteit?Of je nu een technologische of sociale innovatie hebt, zorg voor exposure van deze initiatieven, intern en extern. Zet je interne communicatiekanalen of evenementen in om de uitblinkers in je bedrijf te laten zien aan collega’s. Of doe bijvoorbeeld eens mee aan publieke wedstrijden zoals de Accenture Innovation Awards of de Nederlandse Innovatie Prijzen van de AVROTROS. Er zijn genoeg creatieve manieren om organisatietrots onder je medewerkers op te wekken!
  2. Stel je medewerkers in staat om klanten blij te maken!Wees creatief en prioriteer de wensen van je klanten op een leuke manier. De klant is samen met je werknemer immers je belangrijkste goed wanneer het gaat om reputatie. Zoek bijvoorbeeld eens op hoe Coolblue of Zappos dit doet. Op hun eigen manier maken zij impact met opvallende klantgerichtheid.Het mooie van deze strategie is dat de klanttevredenheid en medewerkerstevredenheid elkaar enorm versterken. Je kunt je voorstellen dat het veel voldoening geeft als je als medewerker dagelijks de kans krijgt om klanten blij te maken. Of jouw service nu met een glimlach of met een ‘WOW’-effect geleverd wordt, zoek naar de weg die perfect bij jouw merk en dus bij jouw medewerkers past!
  3. Draag bij aan betekenisvolle, sociale en duurzame initiatievenAls organisatie kun je eenvoudig goede doelen of duurzame initiatieven ondersteunen door donaties. Een mooi initiatief. Maar nog meer impact op je reputatie maak je door je medewerkers er actief bij te betrekken. Met de Goedgemutste Breicampagne zet Innocent zich bijvoorbeeld in voor eenzame ouderen, en vergroot ze tegelijkertijd haar merkbekendheid op een betekenisvolle manier. Maar je kunt ook denken aan vrijwilligerswerk als teamuitje, het sponsoren van je medewerkers die zich inzetten voor goede doelen of kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

‘De nieuwe generatie werkenden wil ertoe doen, een doel hebben en een steentje bijdragen aan een betere wereld.’

Respect voor de wereld? Respect voor jouw merk

Cynthia: ‘Wil je jouw bedrijf met een goede reputatie positioneren in de samenleving? Wil jij bouwen aan een toekomstbestendig merk? Dan kun je als organisatie, mede door alle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, het thema duurzaamheid niet langer negeren. Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er op neer dat in een duurzame wereld, mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn en de aarde niet uitputten voor groei en winst.

De nieuwe generatie werkenden is al langer bekend met dit begrip. Zij wil ertoe doen, een doel hebben en haar steentje bijdragen aan een betere wereld. Door op deze op deze intrinsieke motivatie aan te (blijven) sluiten trek je de meest betrokken talenten aan. Dit geldt overigens ook voor klanten. Bedrijven of particulieren willen liever klant zijn bij bedrijven die er óók toe (willen) doen en impact (willen) maken.

Het is daarom belangrijk om up-to-date te blijven en mee te gaan met de ontwikkelingen en innovaties die het best bij je passen. Waar startups van nature al vanuit zingeving en met impactdoelstellingen ondernemen, zie je dat corporates ook steeds actiever en creatiever worden op het gebied van duurzaamheid.’

Maar hoe begin je met duurzaamheid?

Cynthia: ‘Om je als organisatie te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid kan je gebruik maken van (een van) de 17 Sustainable Development Goals. De SDG’s zijn doelen opgesteld door de Verenigde Naties om de wereld tot een betere plek te maken met 2030 als mijlpaal. Ze zijn als volgt geformuleerd:

  1. Geen armoede
  2. Geen honger
  3. Goede gezondheid en welzijn
  4. Kwaliteitsonderwijs
  5. Gendergelijkheid
  6. Schoon water en sanitair
  7. Betaalbare en duurzame energie
  8. Waardig werk en economische groei
  9. Industrie, innovatie en infrastructuur
  10. Ongelijkheid verminderen
  11. Duurzame steden en gemeenschappen
  12. Verantwoorde consumptie en productie
  13. Klimaatactie
  14. Leven in het water
  15. Leven op het land
  16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten
  17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken

In eerste opzicht lijken deze doelen misschien (te) groot en vraag je je af: Hoe kan ik als organisatie bijdragen aan deze wereldwijde thema’s en waar kan ik het verschil maken?

Het is daarom vooral belangrijk om deze thema’s kleiner te maken en te beginnen bij jezelf. Wat is de purpose van de organisatie en waar liggen de uitdagingen? Vervolgens kijk je hoe deze gekoppeld en vertaald kunnen worden naar een van de SDG’s? Ga hiervoor eens in gesprek met je medewerkers en klanten. Wat zijn hun individuele doelen en drijfveren? Onderzoek welke talenten, initiatieven of middelen in de organisatie aanwezig zijn die ook breder uitgedragen kunnen worden om impact te maken, zowel binnen als buiten de organisatie.’

Duurzaamheid is niet alleen idealistisch, sterker nog, het kan veel succes opleveren. Alleen is succes niet de intrinsieke motivatie en dát maakt het verschil.

Best practice: de ideale chocoladereep

Cynthia: ‘Een goed voorbeeld van een sociaal duurzaam bedrijf is Tony’s Chocolonely. Zij werken voor het overkoepelende doel “100% slaafvrije chocolade”. Ze zijn serieus als het gaat om het welzijn van mensen, en met name de cacaoboeren. Door zelf het goede voorbeeld te geven hopen ze andere (grotere) chocolademakers en verkopers te inspireren ook hun verantwoordelijkheid te nemen.

Maar ook bij Tony’s beginnen ze hierin klein door het thema “Serious about people” vanuit henzelf te benaderen. Alles op de werkvloer bij Tony’s Chocolony staat in het teken van “goed zijn voor je eigen mensen”. Zo leveren zij vanuit het DNA van hun organisatie, op hun eigen schaal, een bijdrage aan een belangrijk wereldwijd thema. Wat begon als een klein initiatief is nu een groot succes geworden. Hoe vaak heb je al een Tony’s-reep cadeau gekregen of gegeven?’

Doe-het-zelven voor duurzaamheid

Robin: ‘Sta tot slot ook eens stil bij wat jullie nu al doen en probeer dit te koppelen aan een van de SDG’s. Het kan best zo zijn dat jullie onbewust al een bijdrage leveren aan belangrijke thema’s. Misschien biedt jullie organisatie bijvoorbeeld de mogelijkheid om vanuit huis te werken, en stimuleer je daarmee mensen niet om onnodig te reizen? Of nemen jullie overgebleven voedsel aan het einde van de dag altijd mee naar huis en dragen jullie op deze manier bij aan vermindering van voedselverspilling? Begin dus vooral bij jezelf en bouw vanuit daar verder aan een merk dat écht impact maakt.’

Dan kunnen wij je verzekeren, dat je aan een merk bouwt waar de wereld respect voor krijgt!

Deze blog is gebaseerd op de inhoud van de inspiratiesessie over ‘Reputatie & Merk’, een van de drijfveren van het 2DAYSMOOD Employee Happiness Model. Elke twee maanden belichten 2DAYSMOOD en JECKX een van de bewezen drijfveren van medewerkersbetrokkenheid.

Hoe helpt 2DAYSMOOD?

Wil je ook weten of jouw medewerkers trots zijn om te werken voor jouw organisatie? En echt jouw ambassadeurs zijn? Via het Employee Happiness Model en de meetmethode van 2DAYSMOOD krijg jij inzicht in de huidige status van hun drijfveren van betrokkenheid en leer je hoe je ze positief kunt beïnvloeden!

Hoe helpt JECKX?

Op zoek naar dé manier om een purpose en data gedreven organisatie te creëren? Wij helpen je met de integrale aanpak via het Triple-I model; een gedegen analyse en advies, een strategy game, purpose workshops of PDCA-consultancy. Jij ontdekt wat positief bijdraagt aan organisatietrots en je werkgeversimago.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie