Interview met Martin Meulenkamp en Jan Pronk: ‘De beste resultaten krijg je door korte frequente feedback.’

Aan het hoofd van onze nieuwste kennispartnerorganisatie 2DAYSMOOD staat een ervaren ondernemersduo met een frisse visie. Vanuit hun frustratie bouwden ze iets moois. “Een positief werkklimaat is volgens ons de allerbelangrijkste voorwaarde om als medewerker te kunnen presteren en als bedrijf te floreren.”

Wie zijn jullie?

“Wij zijn Jan Pronk (46, CTO) en Martin Meulenkamp (50, CEO), een bevlogen ondernemersduo met dezelfde visie op organisaties. Je mensen zijn de drijvende kracht van je organisatie. Als je niet meer weet hoe het met ze gaat, of niet meer naar ze luistert, zal hun positieve energie en betrokkenheid gegarandeerd kelderen. En daarmee stuur je je bedrijf op het pad richting de afgrond!

We hebben beide meer dan 20 jaar ervaring in diverse corporate HR en IT management functies en daar liepen we letterlijk té vaak tegen dit soort (on)menselijke problemen aan. Zo kan er vanuit frustratie toch weer iets moois ontstaan, zoals 2DAYSMOOD.”

Wat doen jullie specifiek op het gebied van HR-communicatie?

“Bij de naam van ons bedrijf gaat er hopelijk al een belletje rinkelen. “Hoe voel jij je op je werk vandaag?” Dat is de vraag die wij dagelijks aan talloze medewerkers stellen via onze realtime meetmethode van medewerkersbetrokkenheid en werkgeluk. Door op een snelle, simpele en data-gedreven manier inzicht te bieden in stemming, tevredenheid en betrokkenheid helpen we organisaties een continue feedback loop met medewerkers te creëren. Als resultaat bouwen zij aan een positief werkklimaat.

Dat is volgens ons de allerbelangrijkste voorwaarde om als medewerker te kunnen presteren en als bedrijf te floreren.”

Hoe informeer, motiveer en verbind je (toekomstige) medewerkers? Hoe kan jullie inbreng bijdragen aan de ontwikkeling van dit vakgebied?

“Wij kunnen directie, HR, teamleiders en de individuele medewerker continu inzicht bieden in hoe men zich voelt tijdens het werk en wat hen specifiek motiveert (drijfveren). We vervangen daarmee het traditionele medewerkerstevredenheidsonderzoek, dat een kostbare momentopname is, en vaak totaal zijn doel mist. Onze anonieme tool is simpel en snel in gebruik, 15 seconden per week, maar sterk wetenschappelijk onderbouwd.

In de toekomst zullen we de data en feedbackanalyses die we verzamelen met onze tool, koppelen aan de KPI’s van een bedrijf. Zo kunnen we de impact van werkgeluk óók in de eigen cijfers zichtbaar maken. Zonder dat soort bewijsvoering loop je toch net iets vaker tegen een muur aan als (HR) directeur. Hoe logisch en wetenschappelijk onderbouwd het effect van medewerkersbetrokkenheid ook is.”

Waar of wanneer heb je onlangs nog HR-communicatie kennis gedeeld?

Jan: “Binnen onze tool bieden we een uitgebreide e-learning omgeving voor medewerkers en managers. Deze staat vol met tips en kennis om jezelf als professional te ontwikkelen vanuit een basis van bevlogenheid. Bijvoorbeeld: tips om met stress om te gaan, soft skills die je zelf kunt trainen voor meer werkgeluk, of best practices over het meten van medewerkerstevredenheid. Ik houd me weliswaar meer bezig met de technische kant, maar onze organisatiepsycholoog, strategic happiness expert en diverse onderzoeksstagiairs zorgen voor zeer nuttige content. Dit soort kennis delen we overigens ook in whitepapers en blogs. Natuurlijk ook op dit mooie platform!”

Martin: “Dagelijks spreek ik met HR-directeuren of managers uit verschillende industrieën. Over extensieve cultuurveranderingen, maar ook over de hele praktische uitdagingen van medewerkersbetrokkenheid en duurzame inzetbaarheid. Ik adviseer ze vaak om van hun eNPS (employee Net Promotor Score) de belangrijkste KPI te maken. Breng nou eerst eens in kaart in hoeverre jouw medewerkers ambassadeurs zijn van je eigen organisatie. Met die informatie als startpunt kun je gaan kijken waar de pijnpunten liggen, de succesfactoren, en hoe je die kunt verbeteren en maximaliseren.”

Welke tip wil je de leden van HR & Communicatie geven?

Jan: “Zorg dat je altijd weet wat je team motiveert en probeer dit zelf positief te beïnvloeden. Mijn focus ligt op HR-productontwikkeling, -analytics en -metrics. Dus áls je tools gebruikt, zorg er dan voor dat ze ultragebruiksvriendelijk zijn! En vergeet ook niet face-to-face (of tijdens een potje tafeltennis) aan je medewerkers te vragen hoe het met ze gaat.”

Martin: “Ik sluit me helemaal aan bij Jan. En dit hoeft echt niet veel tijd te kosten. De beste resultaten boek je door kort maar regelmatig met elkaar van gedachten te wisselen. Want alles wat aandacht krijgt groeit.”

Welke vraag heb jij aan onze community, en voor welke vragen kunnen onze leden bij jullie/jou terecht?

Jan: “Ik ben benieuwd hoe de HR-professionals in deze community hun HR tools of data in de praktijk inzetten. De vertaalslag van cijfers of feedback naar meer gelukkige medewerkers is complex. Bij 2DAYSMOOD zijn we hier wel dagelijks mee bezig dus we sparren er graag over.”

Martin: “Ondanks mijn switch van HR naar zelfstandig ondernemer is mijn interesse en passie in HR er niet minder om geworden. Integendeel. Je kunt bij mij terecht als je jouw organisatie of team positief wil transformeren. Daar spelen thema’s zoals cultuur, inrichting, medewerkersbetrokkenheid en leiderschap een substantiële rol in.”

 

Meer weten en nader kennismaken?

2DAYSMOOD

Jan Pronk | Managing Partner | Technology Expert
+31 620 100 599
jan@2daysmood.nl

Martin Meulenkamp | Managing Partner | HR & Change Expert
+31 655 813 321
martin@2daysmood.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie