Hybride werken: zo vind je de balans tussen op kantoor en thuiswerken

Zijn je medewerkers het thuiswerken helemaal zat óf vinden ze het wel prima zo die flexibiliteit? Nu de lockdown maatregelen stapsgewijs versoepelen bepalen organisaties hun aanpak voor de post-corona manier van werken. De tevredenheid over de thuiswerkbeleving kent grote verschillen, ook binnen organisaties. Daarom wint de ‘hybride’ werkcultuur aan terrein voor alle niet-vitale beroepen: een balans tussen op kantoor en op afstand werken.

Maar hoe werkt dat dan precies? We hebben door onderzoeken bijvoorbeeld geleerd dat een hybride cultuur kansen biedt om de bevlogenheid en verbinding met collega’s weer een positieve impuls te geven. Echter, verspreide communicatiestromen en gebrek aan structuur vormen een risico. Tijd om de juiste vragen te stellen.

Hoe vind je de juiste balans tussen thuiswerken en werken op kantoor?

Gebruik deze checklist van 2DAYSMOOD om de behoeften van medewerkers te peilen en valkuilen vroegtijdig te signaleren. Stel de volgende vragen eens aan jezelf en vervolgens in je team of organisatie en beantwoord ze met ‘ja’ of ‘nee’. Hoe meer vragen er met ‘ja’ beantwoord worden hoe positiever de thuiswerkbeleving. Maar waarschijnlijk worden er ook vragen met ‘nee’ beantwoord. Dit zijn je focuspunten en gespreksonderwerpen voor in team(s). Waarom is er negatief geantwoord? En hoe kan het hybride werken, dus gedeeltelijk aanwezig zijn op kantoor, volgens jullie bijdragen aan de verbetering van deze onderwerpen en jullie werkgeluk?

1 – Over het algemeen heb ik een comfortabele thuiswerkomgeving.
2 – Als ik thuiswerk ben ik gemotiveerder om mijn werk te doen dan in de kantooromgeving.

3 – Als ik thuiswerk ervaar ik een gezondere werkdruk dan in de kantooromgeving.

4 – Als ik thuiswerk haal ik net zo veel voldoening uit mijn werk als in de kantooromgeving.

5 – Als ik thuiswerk weet ik precies wat mijn directe manager van mij verwacht.

6 – Als ik thuiswerk ervaar ik een betere werk-privé balans dan in de kantooromgeving.

7 – Als ik thuiswerk voel ik me energieker dan in de kantooromgeving.

8 – Als ik thuiswerk heb ik meer focus om mijn werk te doen dan in de kantooromgeving.

9 – Als ik thuiswerk kan ik goed net zo goed samenwerken met collega′s als in de kantooromgeving.

10 – Als ik thuiswerk voel ik mij verbonden met mijn collega’s

Hybride werken vormgeven: aanvullende vragen

Ben je al een stap verder en wil je graag dieper ingaan op hoe jouw organisatie of team hybride werken kan vormgeven? Voordat je belangrijke beslissingen maakt en een volledig nieuwe hybride werkcultuur uitrolt, is het verstandig om te begrijpen wat voor jouw team praktisch werkt, wat prioriteit heeft en waarom. Stel de volgende vragen.

Tip: Wanneer je vooraf feedback vraagt en vervolgens blijft monitoren of jouw acties het gewenste effect hebben, kun je desnoods bijsturen en medewerkers ook op langere termijn tevreden houden. Dit kan met de realtime meetmethode van 2DAYSMOOD.

1. Hoeveel dagen per week willen we bij voorkeur thuiswerken?
De voorkeur voor het aantal dagen per week thuiswerken, zal voor iedere organisatie en voor iedere medewerker verschillend zijn. Het is daarom belangrijk om samen met je team te bespreken wat hun wensen zijn. Willen zij bijvoorbeeld maar één dag thuiswerken, of werken ze liefst (meer dan) de helft van de tijd vanuit huis? Kijk vervolgens samen naar de inhoud van de werkdagen. Zijn jullie op de kantoordagen allemaal aanwezig of krijgt iedereen volledige flexibiliteit? Als enkele medewerkers liever volledig thuiswerken, wat missen zij dan? Hoe ziet de werkinhoud er uit op de kantoor- of thuiswerkdagen? Bewaren jullie de belangrijkste strategische overleggen voor de kantoordagen, of wordt er dan juist volop geïnvesteerd in creativiteit, innovatie en teambuilding?

2. Wat is voor ons de belangrijkste reden om thuis/op kantoor te werken?
Probeer te achterhalen wat voor medewerkers de beweegredenen zijn om thuis te werken en voor welke doeleinden zij juist graag naar kantoor komen. Zien medewerkers kantoor meer als een ontmoetingsplek met collega’s, om te brainstormen en efficiënter samen te werken? En blijven ze juist thuis om geconcentreerd te kunnen werken? Of andersom, ervaren ze thuis te veel afleiding? Is reistijd of bijvoorbeeld veiligheid de grootste drempel om wél weer naar kantoor te komen? Richt de kantooromgeving hier dan op in. Neem alle nodige maatregelen om veiligheid te waarborgen en communiceer de bijbehorende regels duidelijk en veelvuldig naar alle medewerkers. Denk bijvoorbeeld ook aan (extra) concentratieruimtes, brainstormruimtes, belruimtes, vergaderruimtes en loungeplekken om in andere behoeften te voorzien.

3. Als we onze thuiswerkplek konden aanpassen, welke suggestie zouden we dan doen?
Bespreek waar jouw team tegen aanloopt tijdens thuiswerken. Wat hebben ze nodig om de thuiswerkplek nét zo comfortabel te maken als de kantooromgeving? Probeer samen tot kleine acties en ideeën te komen om de nadelen van thuiswerken te tackelen of de voordelen juist optimaal te benutten. Iedereen heeft na maanden ‘’thuiswerkervaring’’ opgedaan te hebben vast vele best practices. Ook online zijn er talloze thuiswerktips te vinden. Veel succes!

Wil je de Hybride Werken vragenlijst online afnemen en het effect monitoren? Vraag dan een demo of trial aan bij 2DAYSMOOD.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie