Het heeft geen zin om meer dan 50 uur per week te werken
Druk is het nieuwe dom. Toch zijn er nog steeds mensen die werken totdat ze erbij neervallen. En ook – tegen iedereen die het horen wil – vertellen dat ze minstens 80 uur per week werken. Sowieso, als je een beetje ambitieus wilt overkomen, lijkt het soms wel de norm te zijn om te vertellen dat je 50 uur per week werkt. Of meer. Jammer, want het heeft zo weinig zin, legt Marco Hendrikse uit.
Rolmodellen?
Dat wordt ook ingegeven door ondernemers als Elon Musk. De oprichter van Tesla leeft bij het adagium ‘work like hell’. Hij geeft in interviews aan dat je niet meer dan 50 uur per week maar toch minstens 80 tot 100 uur per week moet werken om succesvol te zijn. Ook een van de rijkste mensen ter wereld, de oprichter van de Chinese online retailer Alibaba, Jack Ma, houdt niet van korte werkweken. Hij eist van zijn werknemers dat ze minstens 72 uur per week werken. De norm bij zijn bedrijf is werken van 9.00 uur ’s ochtend tot 21.00 uur ’s avonds, en dat gedurende 6 dagen per week.
Dit zijn wel erg extreme voorbeelden, maar ook jij kent voorbeelden uit je directe omgeving van ondernemers, managers en medewerkers die zich laten voorstaan op de vele uren die zij wekelijks maken. En die daar nog trots op zijn ook (full disclaimer: ik heb me daar ook schuldig aan gemaakt. Sorry!).
Ongewenste neveneffecten
Ondertussen komt steeds meer onderzoek beschikbaar dat aantoont dat lang(er) werken niet (perse) productiever is. Naast allerlei ongewenste neveneffecten, zoals een grotere kans op een burnout, en een verstoord privéleven. Ja, de ‘Wie is die man die toch elke zondag het vlees aansnijdt – is springlevend.
Drie argumenten om het niet te doen
Dus laten we al die dolende zielen helpen. Want natuurlijk maak jij je hier, verstandig als je bent, niet schuldig aan.
1. Maximaal 50 uur
Begin eens met het aanhalen van dit onderzoek van Stanford University. Het onderzoek toont aan dat de productiviteit na 50 uur per week hard daalt. Zeventig uur per week werken levert nauwelijks tot geen extra productiviteit op. Het is als de bekende hamster, die doelloos rondrent in zijn draaiende rad. Vertel die workaholics er overigens niet bij dat dit onderzoek is gedaan onder werknemers die munitie maken (“dan is het niet op mij van toepassing”). Vijftig uur per week werken is echt max. Punt.
2. Niet ’s nachts doorgaan
Vertel dat ‘een nachtje doorhalen’ schadelijk is voor het brein. Onderzoekers onderzochten het niveau van specifieke proteïnen in het bloed bij personen die de hele nacht opbleven. Deze proteïnen worden geassocieerd met hersenbeschadigingen, zoals hersenschuddingen. Bij personen die de hele nacht opblijven is het niveau van deze proteïnen 20 procent hoger. In een toelichting stellen de onderzoekers dat vooral bestuurders die tot ’s avonds laat doorhalen (en daardoor slecht slapen) last hebben van een snel verouderend brein. ’s Avonds werken is dus geen goed idee als je brein je lief is.
3. Brein moet rommel op kunnen ruimen
Benadruk dat het brein af en toe moet rusten. Niet of achter je bureau lunchen, geen pauzes nemen. Het brein krijgt dan geen rust. ‘Rommel’ in het brein wordt dan niet opgeruimd. Het zorgt voor het gevoel dat je een vol hoofd hebt en niet meer creatief bent. Je moet dus genoeg slaap krijgen. En daarnaast genoeg momenten waarop het brein even kan rusten. Even niets hoeft te doen en oude, waardeloze verbinden kan opruimen. Uren achter elkaar doorwerken. Heel veel uren maken. Het is contraproductief en schadelijk voor het brein.
Lange werkweken maken is dus zinloos en schadelijk. De volgende keer dat je komt te spreken met een urenvreter heb je de argumenten paraat om die persoon te overtuigen zijn of haar gedrag te veranderen. Daar profiteert de hele maatschappij van.
Wil je aan de slag met het bevorderen van een gezonde leefstijl en vitaliteit? Check onze whitepaper!
Dit is een gastblog van Marco Hendrikse, Head of content bij GITP/PiCompany.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!