Infoland: “De tijd voor professionalisering is aangebroken”

Doelen bereiken en daarvoor beloond worden, al is het met woorden, is één van de fijnste ervaringen op de werkvloer. Bij veel organisaties komt het helaas nog voor dat doelstellingen links worden gelegd omdat medewerkers er vaak niet aan toekomen. Bij Infoland wilden ze dit anders doen. Geen twee traditionele evaluatiemomenten per jaar, maar 365 dagen feedback van collega’s als normaalste zaak van de wereld.

Als kennispartner van HR & Communicatie deelt Treams graag een ervaringsverhaal van de omslag die Infoland, leverancier van kwaliteitsmanagementsoftware, maakte met behulp van hun platform.

“We volgden eigenlijk altijd het traditionele patroon,” vertelt Ilona van Emden, HR adviseur bij Infoland. “Twee keer per jaar hadden de leidinggevende en medewerkers een gesprek. Waar wil ik heen, wat moet ik daarvoor doen en hoe sta ik ervoor? Dat werd keurig op papier vastgelegd om er vervolgens een half jaar later weer naar te kijken. Maar twee keer per jaar een evaluatie is veel te weinig, wil je echt aan de slag met je (persoonlijke) doelen en meer uit je werk halen. Bovendien wilden we graag het beoordelingssysteem digitaliseren. Kortom, tijd voor professionalisering.” Met dit besef in haar achterhoofd schoof Ilona aan voor een gesprek met Treams, een innovatief platform om medewerkers te laten groeien.

Digitale thermometer

René de Jong, directeur Marketing & Intelligence: “Het mooie is dat je het niet alleen van je leidinggevende hoort hoe je functioneert, maar het hele jaar door feedback kunt vragen van je collega’s. Zowel van je directe collega’s in de vorm van 360-graden feedback, als van iedereen binnen (en buiten) de organisatie die iets kan zeggen over hoe je werkt. En niet meer op papier, maar digitaal. Dat maakt het een stuk laagdrempeliger en sneller. Je kunt er ook direct mee aan de slag zonder een paar maanden te hoeven wachten op de reguliere evaluatie.”

“Het startpunt zijn de doelen die je aan het begin van het jaar stelt. Tussendoor gebruiken we Treams voornamelijk als ’thermometer’ om te kijken hoe je ervoor staat. Tegen mijn mensen zeg ik: Jullie moeten in feite in staat zijn je eigen beoordeling te schrijven aan het eind van het jaar. Er mogen geen verrassingen zijn.”

Actieve benadering

Naast laagdrempeligheid en snelheid ervaart René ook bewustwording als groot pluspunt. “Dit is heel waardevol. We zijn met zijn allen iedere dag keihard aan het werk om onze targets te halen. Het gevaar hierbij is dat de persoonlijke ontwikkeling er in de waan van de dag bij inschiet. Dit voorkomen is ook meteen de grootste uitdaging. Treams herinnert je er met signalen en acties geregeld aan om even stil te staan bij de doelen die je aan het begin van het jaar gesteld hebt. Deze actieve benadering stimuleert het om in actie te komen en vooral ook je persoonlijke doelstellingen in de gaten te houden.”

Op deze manier zelf met je doelen en ontwikkeling bezig zijn, dat is nieuw voor de medewerkers van Infoland. “Ja, het is spannend om feedback te vragen van collega’s, maar als je positieve feedback krijgt, is dat ook heel leuk,” aldus Ilona. “Een schouderklopje is fijn, maar als het ook nog eens vastgelegd wordt in het systeem, zodat jouw leidinggevende het ziet, geeft dat een extra fijn gevoel. Feedback vragen moet een way of life worden.”

Smaakt naar meer

Over de implementatie van het HR-systeem zijn René en Ilona te spreken. Ilona: “Vooraf heb ik een training gevolgd over hoe het werkt. Zo kon ik er snel mee aan de slag. Daarnaast is het mooi dat Treams zelf onderzoek doet onder onze medewerkers over hoe zij het systeem ervaren, met een goede score van 7.5 als eerste resultaat. Dit betekent niet alleen dat ik er blij mee ben, ook onze medewerkers ervaren de meerwaarde.”

René: “Treams is niet alleen maar een softwareleverancier, ze hebben ook een visie op HR. Bovendien was het systeem snel geïmplementeerd. Binnen een paar weken draaide het. En de inrichting is flexibel. Op advies van Treams zijn we gestart met twee modules om te ervaren hoe het werkt. Vanuit hier kunnen we doorgroeien naar meer modules die ons op HR-vlak professioneel kunnen ondersteunen.”

Continu up-to-date

Op de vraag of Infoland ooit nog terug zou willen naar de traditionele halfjaarlijkse beoordelingsgesprekken, is het antwoord: “Dat zou voelen alsof we terug gaan naar het stenen tijdperk. We willen graag dat mensen hun doelen bereiken, het beste uit zichzelf halen en daardoor meer werkplezier ervaren. Met twee keer per jaar monitoren, bereik je dat onvoldoende. Nu zijn we continu up-to-date in waar iemand staat en worden medewerkers veel meer gestimuleerd om met hun doelen en persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan.”

Deze blog is geschreven door Treams

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie