Bedrag ineens / de pensioenjackpot; datum wetsvoorstel gaat naar 1 juli 2023

In het wetsvoorstel ‘bedrag ineens’, ofwel de ‘pensioenjackpot’ staat opgenomen dat werknemers een deel van hun pensioen in één keer kunnen laten uitbetalen. De verwachte ingangsdatum van deze mogelijkheid wordt verschoven van 1 januari 2023 naar 1 juli 2023. Het uitstel zorgt ervoor dat medewerkers die binnenkort met pensioen gaan vooralsnog geen gebruik van deze pensioenjackpot kunnen maken. In deze pensioenkit zet ik op een rij wat dit wetsvoorstel in de praktijk gaat betekenen.

💰 Bedrag ineens: de pensioenjackpot

Het bedrag ineens biedt de mogelijkheid om mensen meer flexibiliteit te geven in de aanwending van hun pensioenkapitaal. Daarmee bedoelen we het volgende: op pensioendatum kunnen mensen in één keer maximaal 10% van het pensioen opnemen. Dit geld kunnen mensen gebruiken voor wat ze willen, bijvoorbeeld schulden aflossen, reizen of verbouwen van een woning. Een positieve verandering zou je zeggen, maar is het wel echt zo’n jackpot? Het bedrag kan bijvoorbeeld ineens zeer ongunstig uitpakken wanneer je recht hebt op toeslagen. De opname van het bedrag ineens zou kunnen betekenen dat je het recht op toeslagen verliest en de eerder in het jaar ontvangen toeslagen moet terugbetalen. Als je het op die manier bekijkt is er een reële kans dat er dan nagenoeg niets meer van de jackpot overblijft.

👉🏻 Voorbeeld

Om een beeld te schetsen: een gemiddeld pensioen is €250.000 waard. Dit geeft recht op een bedrag ineens van €25.000. Over dit bedrag dient nog belasting betaald te worden en wordt er mogelijk dus gekort op toeslagen. Per saldo kan in het meest ongunstige geval slechts een nettobedrag van €5.000 overblijven. Zo blijft er dus weinig over van de beoogde jackpot en zal er in de toekomst ook nog eens 10% van het pensioeninkomen levenslang worden gekort. Jackpot voor de staatskas dus. Dit zal het snelst voorkomen bij degenen met lagere inkomens die aanvullende toeslagen ontvangen. Om te voorkomen dat medewerkers onbedoeld de staatskas spekken is het belangrijk dat zij een weloverwogen keuze maken of er wel of niet gebruik wordt gemaakt van deze optie.

Fotocredits: Benoit Dare, Unsplash

 Wat nu?

Willen medewerkers die bijna met pensioen gaan toch gebruik maken van deze mogelijkheid, dan zal men de ingangsdatum moeten uitstellen tot tenminste 1 juli 2023. En wil een medewerker er daadwerkelijk gebruik van maken, dan is het belangrijk om de effecten op belastingafdracht en toeslagen goed te beoordelen.

Heb je hierover vragen? Als boegbeeld Pensioencommunicatie help ik je graag verder op weg. Neem gerust contact met mij op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie