Hoe maak je pensioen in het sollicitatiegesprek inzichtelijk?

Steeds vaker nemen sollicitanten de pensioenregeling als secundaire arbeidsvoorwaarde mee in hun keuze om van baan te wisselen. Hoe kun je dit nu het beste presenteren als werkgever? En welke invloed heeft de nieuwe Wet toekomst pensioenen hier op?

We hebben een goede pensioenregeling

Als goed werkgever heb je een goede pensioenregeling voor je medewerkers. Toch is het niet voldoende om alleen dat te benoemen. Hetzelfde geldt voor het noemen van de eigen bijdrage, dan worden niet alle kansen benut. Nieuwe medewerkers willen graag de voordelen van de arbeidsvoorwaarden kunnen inschatten.

Het probleem is dat veel leidinggevenden en HR-medewerkers vaak niet goed kunnen uitleggen wat de waarde van de pensioenregeling is. Zo blijven vragen onbeantwoord. Daardoor wordt het gevoel van een goede pensioenregeling afgezwakt.

Een handout of infographic is een goed hulpmiddel om dit op te lossen. Een goede handout legt niet de nadruk op de technische informatie van de pensioenregeling, maar moet vooral de (nieuwe) medewerker helpen om de pensioenregeling ook op waarde te schatten.

5 onderdelen die niet mogen ontbreken in een handout

De invloed van de Wet toekomst pensioenen

Komende jaren gaan álle pensioenregelingen omgevormd worden naar een premieregeling met een vlakke premie. Een premieregeling is een regeling waarvan bekend is hoeveel geld er maandelijks wordt gespaard, maar onzeker is wat dit precies aan pensioenuitkering gaat opleveren.

Een vlakke premie wil zeggen dat de hoogte van het bedrag niet langer leeftijdsafhankelijk is, wel afhankelijk van de hoogte van het loon.

Drie belangrijke ontwikkelingen

Er zijn drie belangrijke ontwikkelingen als het gaat om het onderwerp pensioen in het arbeidsvoorwaardengesprek:

Dit betekent dat je als werkgever in toenemende mate moet nadenken over een goede kwaliteit van je pensioenregeling en bieden van keuzebegeleiding. Vallura kan je helpen met het invullen van een handout voor medewerkers en begeleiding van keuzes aan je medewerkers.

Meer weten? Lees ook onze whitepaper over dit onderwerp.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie