Zorg voor een succesvolle start van je intranetplatform

De aanschaf en inrichting van een goed systeem voor interne communicatie en samenwerking is één ding. Of het nu gaat om een sociaal intranet, een digitale werkplek of gebruik van bijvoorbeeld Microsoft Teams. Ervoor zorgen dat medewerkers en andere gebruikers er goed, actief en met een glimlach mee willen werken, is iets anders.

Adoptics heeft al meerdere organisaties succesvol geholpen bij de adoptie van hun sociaal intranet en digitale werkplek. Bijvoorbeeld bij zorgorganisatie stichting JP van den Bent, onderwijsorganisatie Aeres en bouwplaats- en projectbeveiliger BauWatch. We delen in het whitepaper ’10 valkuilen én tips voor een succesvolle digitale werkplek’ de grootste valkuilen die we in de praktijk zijn tegengekomen én tips om ze te voorkomen.

‘We hebben een nieuw platform. Hier is het, succes!’

De eerste valkuil is een top-down gestuurde implementatie. Medewerkers worden niet of niet genoeg meegenomen in het proces naar lancering, waardoor ze niet weten wat nut en noodzaak van het nieuwe platform is. Grote kans dat ze direct met de hakken in het zand gaan.

Hoe kun je deze valkuil voorkomen?

Doreen Borneman: ‘‘Om te voorkomen dat medewerkers zich verzetten moet je in een vroeg stadium collega’s uit verschillende hoeken van de organisatie erbij betrekken. Bedrijven werken vaak met man en macht toe naar livegang. Wil je dat écht goed doen, dan moet je het met aandacht doen. Want wat aandacht heeft, groeit. Met een nieuw sociaal intranetplatform is het betrekken van medewerkers misschien wel het belangrijkste om die lancering succesvol te laten zijn. Dat kost tijd. Wij beginnen meestal met inventariseren van wensen en behoeften in de organisatie. Die inventarisatie is de basis voor wat het platform moet kunnen en hoe het eruit moet zien. Daarna richt je het met elkaar in. Samen maak je de opzet die het meest logisch lijkt voor iedereen. Daardoor wordt het platform vanaf de start meer ‘van ons’, en niet als instrument van een projectgroep. Medewerkers hebben er over meegedacht en meegeholpen om het te bouwen, zodat het meer eigen is.’’

Tips in je mailbox ontvangen?

Samen met Synigo Pulse deelt Adoptics de 10 grootste valkuilen uit onze praktijk met tips om ze te voorkomen.

Download het whitepaper!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie