Personeelsbeleid in crisistijd bij transport en logistiek

De economische recessie raakt ook de sector Transport en Logistiek. Veel bedrijven hebben meer personeel dan werk en staan voor lastige dilemma’s. Mensen ontslaan? Of juist opleiden en investeren met het oog op de toekomst? Een toekomst waarin door vergrijzing en ontgroening een tekort aan arbeidskrachten wordt voorzien. VTL organiseerde een webinar met experts van Randstad, EVO en Mooy Logistics om deze problematiek te bespreken en tot bruikbare inzichten te komen. De belangrijkste inzichten zijn gebundeld in het boekje ‘Slimme inzichten’.

Flexibele schil
Een oplossing kan zijn het werken met een ‘flexibele schil’ van medewerkers naast een kern van vaste medewerkers. Op die manier kan een organisatie zich gemakkelijk aanpassen aan de fluctuerende vraag in de markt. Het opzetten van een dergelijke schil is wel een drastische maatregel: je moet immers binnen je bedrijf plaatsmaken. Een andere mogelijkheid is het poolen van personeel. Een workpool is een groep medewerkers die niet in dienst is bij één bedrijf, maar bij een groep bedrijven, bijvoorbeeld op hetzelfde bedrijventerrein. Op deze manier beperk je ook je eigen personeelsbestand tot een waardevolle en minimale kern. Bij een te grote vraag naar personeel maak je gebruik van medewerkers uit de pool.

Werkzekerheid en opleiden
Het gebruik maken van interne flexibiliteit kan ook een alternatief voor ontslag zijn. Bij het employable maken van personeel worden medewerkers ingezet op hun competenties. Dat betekent dat een vrachtautochauffeur tijdelijk als heftruckchauffeur dienst kan doen. Op deze manier worden medewerkers als werknemer ook breder inzetbaar: men moet immers een opleiding of training volgen om deze taak goed uit te voeren, waardoor iemand op de arbeidsmarkt ook aantrekkelijker wordt. Medewerkers kun je geen baanzekerheid bieden, maar hierdoor wel werkzekerheid. Nu er meer tijd en ruimte in de planning zit, is het bovendien een goed moment om jongeren op te leiden met het oog op een verwacht personeelstekort in de toekomst. Daarbij kunnen oudere werknemers van grote waarde zijn door als coach op te treden en hun jarenlange kennis en ervaring over te dragen op de jongere collega’s.

Motiveren van de achterblijvers
Ontslag is voor achterblijvers een gevoelig onderwerp. Er kan schuldgevoel optreden bij de achterblijvers, maar ook jaloezie ontstaan. Heldere communicatie over nut en noodzaak van het besluit tot ontslag is een vereiste. Medewerkers moeten meegenomen worden in iedere stap, die gezet moet worden. Daarover moet openhartig worden gesproken. En vooral ook over het perspectief, wanneer de weg omhoog weer wordt gevonden. En over die weg omhoog ontstaan vaak op de werkvloer scherpe en originele ideeën. Maak daar gebruik van.

Download gratis het boekje met inzichten
Deze en andere adviezen zijn door VTL gebundeld in het boekje ‘Slimme inzichten’ dat gratis gedownload kan worden via www.vtl.nl/webinar. Daar is ook een samenvatting van het webinar te bekijken, waarin de meest interessante uitspraken zijn opgenomen.

Over VTL
VTL is dé dienstverlener voor instroom en mobiliteit in de sector Transport & Logistiek. Dit doet VTL met vier kernactiviteiten: het kenniscentrum, detachering, arbeidsmarkt & mobiliteit en opleiding & ontwikkeling. Het VTL kenniscentrum stimuleert een goede aansluiting tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven binnen de branche Transport en Logistiek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie