Tips voor leiderschap in de huidige thuiswerk situatie

Thuiswerken lijkt fijn en dat is het ook, alleen als je ineens gedwongen wordt dan vergt het aandacht om deze verandering goed te laten landen. Houd hier samen rekening mee. Richt je op het resultaat van je medewerker niet op het gedrag. Het is belangrijk dat we vanuit vertrouwen werken. Als resultaten behaald worden in 3 x 2.5 uur werken of werken met harde muziek erbij, kinderen op tafel of wat dan ook.

Spreek met elkaar over verwachtingen, wat is het doel van de dag of komende dagen. Tip: spreek korte termijndoelen af, het behalen en er feedback op ontvangen zal de medewerker motiveren!

Foto: Jacky Chiu, Unsplash

Pas op voor de ‘burn-out’

Werk en privé vervaagt als de omgeving gelijk is. Het gebruik van mobiele technologie zorgt ervoor dat we als mens altijd aan staan. Nu je jouw medewerkers niet dagelijks meer ziet is het extra belangrijk om face-to-face contact te houden. Je wilt zien en horen dat het goed met ze gaat. Organiseer een online omgeving waarin je met regelmaat heel even bij elkaar incheckt. Bespreek niet alleen zakelijke onderwerpen maar juist hoe het met iemand gaat. Werk en privé balans, wat is je werkschema. Welke tijden werk je, hoe is het om thuis met kinderen en man/vrouw om je heen te zitten. Let tijdens dit gesprek goed op de non verbale signalen. Is iemand kort af, wil hij/zij er wel of niet over praten, houding afstandelijk of cynische uitspraken. Je bent als manager een belangrijke schakel als het gaat om stress of burn-out detectie.

Bedenk alternatieven voor face-to-face communicatie

Werken op afstand kan communicatieve uitdagingen met zich meebrengen, denk aan het verdelen van taken. Het bijhouden van de voortgang of het missen van een klankboard tegenover je. Houd daarom contact met elkaar, doe de weekstart online, spreek een vast tijdstip in de week af per medewerker om even online te in te checken via teams. Virtueel samen lunchen is ook erg leuk of een online vrijdagmiddag borrel. Zoek naar creatieve alternatieve om contact te houden.

Creëer een open cultuur van flexibiliteit

Thuiswerken lijkt leuk, maar als het verplicht is dan is het niet altijd even makkelijk voor iedereen. Je kan alleen worden, maar soms ook gek van de mensen om je heen. Je voelt je vrij of je voelt je opgesloten en de muren komen op je af. Daarbij komen dan ook nog allerlei andere prikkels waar ieder mens anders op reageert. Denk aan een internet storing of het corona nieuws van de NOS die je in de greep houdt. Je gewone ritme is totaal weg en je heb last van het feit dat je discipline lager is. Als manager/teamleider is het belangrijk dat je een open cultuur creëert binnen je team. Deel niet alleen de successen maar ook de obstakels waar je tegen aan loopt. Het zal voor vele herkenbaar zijn en dat lucht op, dat geeft ruimte. We hebben dan ook meer begrip voor elkaars situatie en ieder teamlid voelt zich meer geaccepteerd en gewaardeerd.

Zorgen wegnemen

Openheid is in deze tijden nog belangrijker dan normaal. Er is soms onzekerheid bij mensen, niet iedereen kan de koers meer goed volgen op afstand of men deelt persoonlijke zaken minder snel. Managementteam, zorg dat je extra transparant bent! Geef duidelijk aan wat je weet, maar geef ook aan als zaken onzeker zijn. Jij bent als manager de schakel in het geheel om de hoofden te koelen en te begeleiden.

Houd je team gemotiveerd

Motivatie heeft een grote impact op prestaties en het welzijn van mensen. Jij bent een van de drijfveren om collega’s in het ritme te houden. Zorg dat iedereen ervaart dat zijn taak waarde heeft en dat hij/zij een belangrijke schakel in het geheel is. Het is een valkuil om taak gericht te praten maar combineer dit met persoonlijke waarde. Deel de teamresultaten en niet alleen de uitdagingen, koppel terug naast het vragen van het opnemen van taken. Zo houd jij je team gemotiveerd. Kleine dingen kunnen het verschil maken, een hand geschreven kaartje, het opsturen van een reep chocolade of het delen van een gaaf stuk muziek waar je van weet dat je collega blij wordt.

Oprechte aandacht, gefocust luisteren en eigen gedachten of vragen achterwegen houden, doorvragen op wat gezegd wordt, privé aankaarten zoals een verjaardag of een kind. Het werken op afstand kan heel goed gaan met veel plezier en lol onderling maar het kan ook stilletjes fout gaan. Let een beetje op elkaar.

Wil je hier eens over sparren of gewoon je hart een keer luchten, laat het me weten! Ik ontmoet je graag online!

Deze gastblog is geschreven door Roy van Bijsterveld, #HRTech Expert

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie