Welke werkvorm zet je in bij verandertrajecten?

Stappen en randvoorwaarden voor succesvolle verandertrajecten spreken voor zich en daar wordt al genoeg over geschreven. Echter, deze blog gaat over iets ‘ogenschijnlijk kleins’: de kracht van het kiezen van een werkvorm. 

De belofte van de leider

Een ding is zeker: een verandertraject kan niet zonder leiderschapscommitment. Gelukkig sponsoren leiders verandertrajecten in alle vormen en maten. Dit kan variëren van het uitdragen van de visie vanaf een zeepkist of verpakt in een leiderschapsstatement, tot het onderdeel zijn van review of program board. Echter, zodra een leider de noodzaak van de visie niet écht voelt of de impact op de dagelijkse praktijk niet goed beseft, zullen medewerkers dat aanvoelen en de belofte al snel naast zich neerleggen.

Kies je werkvorm

Reguliere vergaderingen of stuurgroep-bijeenkomsten zijn geschikte momenten om met leiders te praten over hun commitment. Kies vooraf welke werkvorm het beste past bij zo’n vergadering of bijeenkomst. Je zult zien dat dit het verschil gaat maken tussen echte commitment of slechts commitment ‘op papier’.

Of het verschil tussen het schetsen van een toekomstbeeld dat mensen wel begrijpen, maar niets bij voelen, of een toekomst die zo beeldend is dat mensen al ervaren hoe het kan zijn. Kortom, hoe zorg je ervoor dat je commitment betekenis krijgt bij medewerkers?

Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

De individuele post-it oefening

Ogenschijnlijk klein, maar slim en heel eenvoudig in te zetten bij bijvoorbeeld een stuurgroep-bijeenkomst, is de werkvorm met individuele post-its: vraag voordat de stuurgroepleden weer naar de volgende vergadering rennen, om op post-its hun antwoorden te noteren op eenvoudige vragen als:

  • Welke les trek jij uit dit overleg over dit verandertraject?
  • Wat is jouw grootste uitdaging in de rol van stuurgroeplid in dit verandertraject’?

Bewust veranderen

Op deze manier worden de leden op een snelle, maar impactvolle manier bewust over hun deelname in het verandertraject. Uit de antwoorden haal je niet alleen wat bij iedereen afzonderlijk is blijven hangen, maar ook hoe zij naar hun rol binnen het verandertraject kijken. Een mooie start om een veranderproject vorm te geven, stuurleden richting te kunnen geven en werknemers zo echt te kunnen overtuigen van de noodzaak van verandering.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie