Interview met Marjolijn Vlug: ‘Mijn droom is dat gastvrije HR-communicatie volkomen gewoon wordt’

Na ruim drie mooie en gezellige jaren als redacteur bij HR & Communicatie neemt Marjolijn Vlug afscheid om zich met nog meer focus op haar werk als zelfstandig HR & Communicatie-adviseur te richten. Ze zwaait af na haar rol als moderator op het Summum ‘ZO krijg jij een GO’ en blijft daarna natuurlijk bloggen op onze website.

Wat zijn je plannen?

Met een bak ervaring en het mooie netwerk dat ik in de afgelopen jaren heb opgebouwd, adviseer ik tegenwoordig allerhande kleine en middelgrote organisaties op gebied van HR & Communicatie, zowel bij praktische als fundamentele vraagstukken. Daarnaast maak ik de Engelstalige podcast HR Matters (… because people matter) en heb ik een jong gezin. Zoveel te doen!

Waar, wanneer heb je onlangs nog HR-communicatie kennis gedeeld?

Ik werk nu met opdrachtgevers aan hun employee experience, onboarding en interne communicatie. Ik maak frisse, moderne arbeidsovereenkomsten en doelgroepgerichte, effectieve functieprofielen. Ik ben in aansluiting op wensen vanuit mijn doelgroep ook nieuwe dingen aan het ontwikkelen zoals een LinkedIn-training voor HR-professionals en een workshop soepele gesprekken in lastige situaties zoals langdurig verzuim. En na het schrijven van dit stukje stap ik op de trein naar een bespreking voor een project op gebied van arbeidsmobiliteit en employer branding. Overal deel ik mijn inzichten en mijn warme perspectief op het vak.

Wat is jouw specialiteit?

Mijn unieke benadering is het verfrissen van HR & Communicatie met een goede dosis gastvrijheid. Hoe je met mensen communiceert, hoe je interacteert, dat is wat het verschil maakt. In de gastvrijheidsindustrie is slim omgaan met de mensfactor geen greintje soft, maar essentieel voor zakelijk succes. De kern is oog hebben voor je doelgroep en zorgen dat zij zich welkom weten in je organisatie.

Gastvrij communiceren verhoogt het vertrouwen in HR én in de organisatie. Vertrouwen is essentieel voor het soepel draaien van je organisatie en het langetermijnsucces. Door mijn achtergrond in zowel HR als taalkunde en hotelmanagement zie ik de quick wins en nog onontdekte mogelijkheden waarmee je als HR je slagkracht verbetert en je organisatie succesvol maakt.

Wat is jouw visie op het gebied van HR-Communicatie?

HR-communicatie draait voor mij eigenlijk om interactie. Communiceren doe je schriftelijk en misschien wel met toffe filmpjes, maar ook in gesprekken en non-verbale interacties met medewerkers. Daarbij communiceer je met volwassen mensen die hun eigen verhaal en perspectief hebben. Iemand stopt niet met mens zijn, of volwassen zijn, bij binnenkomst op kantoor. Neem je dat als basis van je HR-communicatie, dan wordt het eigenlijk snel logisch dat je je communicatie richt op echte mensen en dat je hun perspectief meeneemt om je keuzes succesvol te laten zijn.

Heb je een droom voor het vak?

Ja, best wel een grote. Weet je, als ik mensen spreek die niet in het HR-vak zitten, dan vinden die het steevast volkomen vanzelfsprekend dat organisaties hun medewerkers zouden moeten benaderen als de echte, volwassen mensen die ze zijn. Ze vinden het onbegrijpelijk dat een bericht als ‘Mijn lievelingstante die zoveel voor me betekend heeft is overleden,’ kan resulteren in een reactie als ‘Ah, even kijken, nee dat staat niet in het personeelshandboek, je krijgt geen vrije dag.’ Ze vinden het niet oké dat ze op een sollicitatie vol zenuwen, met de halve familie die voor ze duimt, niet of nauwelijks een oprechte reactie krijgen. Of dat een eerste werkdag lang niet altijd zo leuk is als het enthousiasme waarmee je de baan hebt aangenomen. Laat ik het zo zeggen: mijn moeder snapt niet dat wat ik neerzet bij opdrachtgevers niet al lang overal gedaan wordt.

Mijn droom is dat dit gewoon wordt. De norm. Dat het niet meer acceptabel gevonden wordt als organisaties niet gastvrij en vriendelijk met mensen omgaan. Een verandering in basishouding, vergelijk het met de ban op roken en #metoo. Recenter ook minder vlees eten en het vliegtuig pakken. Het wordt langzaamaan gewoon duidelijk not-done. Mijn droom is dat zoiets ook binnen organisaties en binnen HR gebeurt. Dat organisaties en medewerkers het vanzelfsprekend gaan vinden. En dat de bijbehorende vaardigheden en taken een vast onderdeel worden van de functiebeschrijving van een doorsnee HR-adviseur. Een lat die wordt gelegd die nu nog ontbreekt. De wind staat goed: thema’s als werkgeluk en employee experience slaan steeds meer aan. En ik werk eraan mee vanuit mijn expertise gastvrijheid in HR & Communicatie.

Welke tip wil je de leden van HR & Communicatie geven?

Zijn we al gelinkt? Don’t be a stranger, ik blijf jullie graag tegenkomen op de events van HR & Communicatie, in levenden lijve en online.

Voor welke vragen kunnen onze leden bij jou terecht?

Wil je stappen maken op de weg die employee experience heet of je candidate journey oppoetsen op maat voor je organisatie? Heb je wel oren naar frisse HR en communicatie met een goede dosis gastvrijheid? Ik hoor graag jouw verhaal en breng je nieuwe mogelijkheden. Bel me even, dan kom ik bij je langs voor een kop thee.

Marjolijn Vlug

+31 (0)6 403 93 413
welkom@marjolijnvlug.nl
www.marjolijnvlug.nl

Volg mij op Social media

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie