De meerwaarde van de interne blog

Een interne blog kan het leren in een organisatie gericht ondersteunen. Door intern kennis te delen krijgt Opleiding & Ontwikkeling een extra impuls.

Kennis veroudert snel. Wanneer studenten afstuderen is hun kennis soms alweer (gedeeltelijk) verouderd . Daarnaast worden steeds sneller nieuwe producten en technologieën gelanceerd. Technologie waarvan en waarover kennis nog beperkt is. Hoe blijf je dan up to date? Hoe bundel je kennis over nieuwe technologie? Hoe ontsluit je de kennis van medewerkers en collega’s? Hiervoor zijn steeds meer middelen voorhanden, zoals ook al beschreven in deze blogpost over sociaal leren. Een interne blog  is in dit verband een krachtig middel. Om meerdere redenen.

1. Het delen van kennis en expertise

Via een blog kan informatie overgedragen worden. Informatie waardoor medewerkers zich ontwikkelen. Daarnaast helpt het de blogschrijver zijn of haar gedachten te ordenen en de informatie zodanig te presenteren dat het voor anderen inzichtelijk wordt. De blogschrijver krijgt hierdoor nog meer grip op de materie.

2. Expertise van anderen ontsluiten

Binnen een organisatie is veel kennis aanwezig. Alleen is lang niet altijd duidelijk wie de expert is of wie kennis heeft over een bepaald probleem, product of technologie. Door zelf een blog over de basics te schrijven en collega’s op te roepen om aan te vullen en te verbeteren wordt kennis binnen de organisatie ontsloten en kunnen experts geïdentificeerd worden.

3. Doorzoekbaar archief

Door blogartikelen te voorzien van tags (labels) en het blog te voorzien van een goede zoekfunctie kunnen medewerkers zoeken naar relevante informatie over specifieke onderwerpen.

Voor de goede orde, een blog is een sociaal medium. En zoals al eerder bleek zijn HR-professionals bekend met sociale media, maar zetten zij deze nog weinig in voor ‘eigen vraagstukken’,  zoals Opleiding & Ontwikkeling. Daar moet dus langzamerhand verandering in komen. Dus stap over die drempel en begin met kennis delen en ervaringen uitwisselen hierover!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie