Afscheid nemen met waardering: het belang van goede off-boarding

Op LinkedIn zie je regelmatig berichten voorbijkomen waarin mensen aankondigen dat het hun laatste werkdag is. Ze kijken terug op mooie jaren en bedanken hun collega’s. Als werkgever gun je je medewerkers natuurlijk een nieuw avontuur en de mogelijkheid om professioneel verder te groeien. Soms is een nieuwe werkomgeving de beste bestemming.

Als pleitbezorger van een sterk werkgeversmerk wil ik het belang van een goede off-boarding van medewerkers benadrukken. Net zoals we veel aandacht besteden aan een warme verwelkoming van nieuwe collega’s, is het ook belangrijk om op een positieve manier afscheid te nemen.

Het is essentieel om vertrekkende teamleden op een positieve en gedenkwaardige manier uit te zwaaien, zodat ze de organisatie met waardering verlaten en het jammer vinden om afscheid te nemen van al die fijne collega’s. Een zorgvuldig off-boardingsproces is een teken van goed werkgeverschap.

Mobiliteit onder medewerkers bevorderen

Bevorderen van mobiliteit onder medewerkers is van groot belang voor hun inzetbaarheid en loopbaanontwikkeling. Door vertrekkende medewerkers de ruimte te geven om nieuwe kansen binnen of buiten de organisatie te verkennen, behoud je hun betrokkenheid en versterk je als werkgever je talentvolle personeelsbestand.

Door medewerkers te ondersteunen bij hun vertrek en hen te helpen bij het vinden van nieuwe mogelijkheden, geef je hen het gevoel dat ze gewaardeerd worden en dat hun carrièrebelangen serieus worden genomen. Dit bevordert niet alleen hun professionele ontwikkeling, maar versterkt ook de band tussen medewerkers en de organisatie.

Vijf memorabele cadeau-ideeën voor collega’s die vertrekken

Naast het zorgvuldige off-boarden zijn er veel manieren om vertrekkende collega’s op een bijzondere manier uit te zwaaien. Hier zijn vijf ideeën voor memorabele cadeaus:

1. Een gepersonaliseerde afscheidskaart of handgeschreven brief: Schrijf een hartelijke boodschap waarin je je waardering en goede wensen voor de toekomst uitdrukt. Voeg persoonlijke herinneringen en foto’s toe om het extra speciaal te maken.

2. Een ‘Survival Kit’: Stel een grappig pakket samen met items die symbolisch zijn voor de tijd die jullie samen hebben doorgebracht. Denk aan een glazen pot voor dropjes, een mok met inspirerende quote of een ‘journal’ voor nieuwe avonturen.

3. Een fotoboek of collage: Verzamel foto’s van gedeelde momenten en creëer een prachtig fotoboek of collage. Dit cadeau zal mooie herinneringen oproepen en een blijvend aandenken zijn.

4. Een persoonlijk cadeau: Kies een cadeau dat past bij de interesses of hobby’s van de vertrekkende collega. Denk aan een boek van hun favoriete auteur, een kookboek van hun geliefde keuken, of een linedance workshop voor de collega die naar Texas 🇺🇸 emigreert.

5. Een groepsvideo of -foto: Organiseer een verrassingssamenkomst met alle collega’s en maak een gezamenlijke video of foto waarin iedereen zijn waardering en afscheidsboodschap deelt. Dit zal een emotioneel en waardevol cadeau zijn dat ze koesteren.

Bron: Instagram

Onthoud dat de meest gedenkwaardige cadeaus vaak persoonlijk en attent zijn. Kies iets dat past bij de persoonlijkheid en voorkeuren van de vertrekkende collega en dat de bijzondere band die jullie hebben gevormd weerspiegelt.

Een versterking van je werkgeversidentiteit

Goede off-boarding is niet alleen gunstig voor de vertrekkende medewerkers, maar ook voor de werkgever zelf. Het creëren van geweldige medewerkerservaringen, zelfs bij vertrek, versterkt de werkgeversidentiteit (Employee Value Proposition, EVP) en stimuleert duurzaam succes. Wanneer medewerkers positieve ervaringen hebben gehad tijdens hun dienstverband, zullen ze dit met anderen delen.  En dat heeft een positieve invloed op je ‘employer brand’.

Het is dus belangrijk om bij het afscheid nemen van medewerkers te laten zien dat je waarde hecht aan hun bijdrage en hun tijd bij de organisatie. Organiseer een afscheidsbijeenkomst, stuur een persoonlijk bedankje of bied ondersteuning bij het zoeken naar nieuwe carrièremogelijkheden. Op die manier laat je zien dat je als werkgever investeert in het welzijn en de toekomst van je medewerkers, ook als ze de organisatie gaan verlaten.

Toon waardering!

Een goede off-boarding van medewerkers is van groot belang voor zowel de vertrekkende medewerkers als de werkgever. Het toont waardering, bevordert mobiliteit en versterkt de werkgeversidentiteit. Door medewerkers op een positieve en gedenkwaardige manier uit te zwaaien, creëer je een cultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd worden om zich verder te ontwikkelen. En door het geven van memorabele cadeaus laat je zien dat je de band en de bijdrage van vertrekkende collega’s waardeert en viert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie