Bouwen aan vertrouwen via het beeldscherm

Wanneer je elkaar niet recht in de ogen kunt kijken, moet je vertrouwen opbouwen op een hele nieuwe manier. Het grotendeels ontbreken van die fysieke aanwezigheid betekent dat je moet vertrouwen op communicatie, betrokkenheid en gemeenschappelijke doelen. Vertrouwen dat je ogen je niet bedriegen is daarmee nóg belangrijker geworden. Ik geef je enkele tips voor het opbouwen en onderhouden van vertrouwen. 

1. Duidelijk communiceren
Communiceer helder en open over verwachtingen, doelen en voortgang. Gebruik alle communicatiekanalen om ervoor te zorgen dat informatie voor iedereen toegankelijk is.

2. Wees transparant
Transparantie bevordert een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid binnen het team. Wees open en eerlijk over successen en uitdagingen.

3. Stel concrete doelen
Zorg ervoor dat alle teamleden begrijpen hoe hun individuele bijdragen passen in het grotere geheel. Dit versterkt het gevoel van betrokkenheid en vertrouwen.

4. Maak onderscheid tussen werk en privé
Ook al ben je digitaal 24/7 bereikbaar, dat betekent niet dat je altijd beschikbaar moet zijn. Respecteer werkuren en privétijd om een gezonde balans te behouden.

5. Geef opbouwende kritiek
Feedback is een manier om te laten zien dat je om iemands groei en succes geeft. Geef opbouwende feedback en waardeer de inspanningen van je collega’s.

6. Zorg voor persoonlijk contact
Plan informele gesprekken en zorg voor gezamenlijke activiteiten op locatie om elkaar beter te leren kennen. Regelmatig persoonlijk contact, zelfs als het virtueel is, kan de menselijke kant in de samenwerking versterken. 

Vertrouwen is dus niet zomaar een woord, het is een werkwoord. Het kost tijd om vertrouwen op te bouwen, maar het is de investering waard. Als je teamleden elkaar durven vertrouwen, verloopt de afstemming en de communicatie over de samenwerking vlotter. Men voelt zich meer betrokken en wil eerder een tandje bijzetten om daarna de successen samen te vieren. En laten we niet vergeten: technologie is de gereedschapskist, maar vertrouwen is de sleutel tot succes.

Meer weten over dit thema?
Kom naar het summum van HR & Communicatie. Een middag vol inhoudelijke verhalen en inspirerende workshops over het thema ‘Vertrouwen op de werkvloer’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie