De Vakkenvullers Blues

“AH voedt vakkenvullers op”, kopt Het Parool op 13 augustus jl. Al eerder wordt in de pers gewag gemaakt van Jumbo die via Pantar -mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt- inhuurt. Supermarkten en winkelpersoneel, vaak geen -match made in heaven- en gebukt onder een zwaar imagoprobleem. Ouders dreigen hun kroost met een bestaan als vakkenvuller, als het school niet gaat zoals gepland. Supermarktmanagers zijn blijkbaar niet in staat om goed (betaalbaar en gemotiveerd) personeel te vinden. “Teleurgesteld in de discipline van de jonge puberende werknemers”, zo heet het. Vreemd, want retail, en supermarkten in het bijzonder, zijn enorm boeiende bedrijven. Met enorme carrièremogelijkheden, zelfs voor pubers.

Persoonlijke aandacht

In de tijd dat mijn bureau voor een supermarktketen de arbeidsmarktcommunicatie deed (incl. vakkenvullers), sprak ik een supermarktmanager die nieuwe mensen een dag onbetaald voor zich liet werken. Nooit enig probleem met werven van mensen, de motivatie of loyaliteit van die mensen. Het geheim? Vrij eenvoudig: persoonlijke aandacht geven, motiveren, op de werkvloer zijn, een complimentje geven op z’n tijd, vragen hoe het met hem/haar gaat op school, thuis, enz. en … leiding geven, duidelijk zijn. Kortom: investeren in mensen. Niet de schuld neerleggen bij discipline van puberale jongeren, hand in eigen boezem.

Maak er een leuke dag van

Natuurlijk zijn de huidige initiatieven rond werken en leren een goede start; in een andere vorm bestond dit al voor (vroegtijdige) schoolverlaters. Wat volgens mij echter meer zoden aan de dijk zet is om mensen bewust te maken van het grotere geheel waar ze deel van uitmaken. Maak het leuk(er), relevant(er) en maak duidelijk wat hun rol is in het geheel, in plaats van even plat een jasje uit te delen en te zeggen: “dat! moet daar! en dat mag jij gaan doen”. Neem vakkenvullers mee naar het hoofdkantoor en het distributiecentrum, laat zien hoe het werkt. Maak er een leuke dag van, het is immers een leuk bedrijf waar je gaat werken (employer branding!). Leer hoe zit het met een winkelindeling en die vakken. Waarom staat iets bovenin of onderin? Ontmoet de inkopers en de communicatie-afdeling. Wat doen orderpickers, een diepvriesafdeling en hoe is transport geregeld? Als je het bredere plaatje begrijpt wordt een (bij)baan interessanter en houd je de juiste mensen vast; de toekomstige ambassadeurs van je winkel.
En, mocht na alles de inzet nog steeds nul zijn, tja dan zijn ze echt niet geschikt. Maar vergeet niet: als je als supermarktmanager je mensen niet kunt motiveren ben je ook niet geschikt. Vakkenvuller is zo gek nog niet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie