Effectieve complimenten voor meer waardering op het werk

Binnen de campagne ‘Een lente vol complimenten’ staan de maanden maart en april bij 2DAYSMOOD volledig in het teken van complimenten en waardering op de werkvloer.

Het geven van complimenten op werk is een krachtig middel om waardering te tonen voor je collega’s en/of werknemers. 2DAYSMOOD zet in hun blog uiteen hoe je ervoor kan zorgen dat je complimenten op een effectieve manier geeft en het positieve effect hiervan binnen je organisatie vergroot!

Wat is waardering?

Wanneer werknemers zich gewaardeerd voelen, zijn ze gemotiveerder en leveren ze betere prestaties. Het komt dan ook niet als verrassing dat organisaties die hun werknemers waarderen, een hogere productiviteit, meer betrokkenheid en betere prestaties hebben. Bovendien kan het geven van complimenten de teamgeest versterken en de relaties tussen collega’s verbeteren. 

Hoe geef je goede complimenten op werk?

Tip 1: Toon oprechtheid

Complimenten moeten oprecht zijn. Het geven van valse complimenten kan averechts werken en de motivatie en prestaties van collega’s en medewerkers negatief beïnvloeden.

Tip 2: Wees specifiek

Wees specifiek over wat je waardeert en waarom. Zo kunnen collega’s en medewerkers hun sterke punten herkennen en zich hierop concentreren en ontwikkelen.

Tip 3: Time zorgvuldig

Kies het juiste moment om een compliment te geven. Wacht niet te lang! Als je een werknemer of collega waardeert, geef dan meteen een compliment. Dit laat zien dat je hun werk op prijs stelt en moedigt hen aan om op deze weg verder te gaan.

Tip 4: Wees persoonlijk

Hoewel het verleidelijk kan zijn om snel een compliment via e-mail of chat te sturen, is het beter om het in persoon te doen. Dit geeft de ontvanger de kans om je oprechte waardering te zien en te voelen.

Tip 5: Luister aandachtig

Luister naar de reactie van de persoon op het compliment. Geef de persoon de tijd om te reageren en waardeer zijn of haar reactie.

Bekijk hier enkele voorbeeldcomplimenten.

Door gebruik te maken van de 2DAYSMOOD tool kun je meten in hoeverre jouw medewerkers zich gewaardeerd voelen. Ben je benieuwd naar de tool en hoe dit hieraan kan bijdragen?
Vraag hier een gratis demo aan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie