Hoe de zorg aan nieuwe talenten komt

In het convenant ‘investeren in vernieuwende zorg’ geven een groot aantal partijen (o.a. Actiz, GGz, Patiëntenfederatie en Zorgverzekeraars NL) in niet minder dan zeven speerpunten aan dat het roer om moet. Naast grotere betrokkenheid van de patiënt en digitale zorg en innovatie, wordt er gelukkig ook geïnvesteerd in voldoende gekwalificeerde zorgverleners. Expliciet wordt benadrukt dat het vooral gaat om investeren in de zorg zelf, niet in grote systeemveranderingen.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Prachtig nieuws, dit initiatief, maar de wezenlijke uitdaging voor de zorg is het verbeteren van imago en de reputatie op de arbeidsmarkt. Het is natuurlijk geweldig dat er ruimte is voor nieuwe investeringen, maar dan heb je wel de juiste talenten, in de juiste hoeveelheden nodig, om die investeringen daadwerkelijk om te zetten in mooie daden. En daar kan de sector mijns inziens wel wat hulp bij gebruiken, zoals ook deze week is te lezen in Intermediair.

Om te zorgen dat er voldoende talent de sector instroomt, zal er ook veel aandacht en energie gaan zitten in het aantrekkelijk maken van de sector voor talent dat op dit moment nog in het geheel niet denkt aan een carrière in de zorg. Dat vereist wel enig denk- en doewerk. Natuurlijk wordt er al veel beleid gemaakt op de nakende tekorten. VWS, OCW, opleidingen, diverse samenwerkingsverbanden; allen zijn zij hard bezig om zaken voor elkaar te krijgen. Maar substantieel werk maken van het imago van de sector, daar mag best wat meer energie ingestoken worden. Al was het maar om er voor te zorgen dat de torenhoge ambities van de zestien zorgorganisaties ook daadwerkelijk waargemaakt kunnen worden.
Bijkomend voordeel is dat innovaties en nieuwe technologie de zorg ook aantrekkelijk maken voor talenten die tot op heden niet echt geïnteresseerd waren in de sector.

‘Ruimte voor samenwerking, ruimte voor vertrouwen’

Dat is het motto waarmee dit initiatief de wereld ingaat. Dat spreekt mij als oprichter van de Zaak van Vertrouwen natuurlijk zeer aan. Daarnaast ben ik lid van het Employer Brand Netwerk, een informeel platform van acht specialisten op arbeidsmarktgerelateerde onderwerpen. Wij zouden graag eens met de initiatiefnemers van dit prachtige project rond de tafel gaan om te kijken hoe wij gezamenlijk substantieel en structureel de instroom van talent in de zorg kunnen bestendigen.

Fotocredit: Piron Guillaume via Unsplash.com
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie