Succesvol veranderen? Verander de gesprekken!

In de tijd waarin we leven is leiding geven niet altijd een feest. Of je dat nu wilt of niet, maatschappelijke ontwikkelingen – dichtbij én ver af – maken steeds meer onderdeel uit van je organisatie realiteit. Wat doe je daarmee als leider? Hoe adresseer je al die verschillende belangen zonder jezelf te verliezen? Hoe zorg je voor vitaliteit op alle niveaus? Voor jezelf, je medewerkers, je klanten en belanghebbenden en de wereld daarom heen?  

Veranderen vraagt nieuwe taal

Duurzaam veranderen is meer dan beleid en plannen maken. Duurzaam veranderen is mensenwerk. En dat vraagt om een natuurlijke, menselijke taal en woordenschat.  Ik geloof dat echte verandering pas mogelijk is als je de gesprekken verandert. De verandertaal in organisaties is er een van analyses, modellen en strategieën. Die taal inspireert niet. Zorgt ook niet voor betrokkenheid en verbinding. 

Breng het dichtbij

Waar te starten? Niet met communiceren. Wel met luisteren. Wat is de huidige taal en woordenschat rond je veranderplannen? En welke taal heb je nodig om mensen echt te bereiken en te activeren? Hoe word jij als leidinggevende de fakkeldrager van verandering? Door te zoeken naar verhalen van betekenis. Door te luisteren naar wat er leeft, te vragen naar de leermomenten, keerpunten en piekmomenten, de moeite en de blijdschap. Want verandering draait om persoonlijke ervaringen van mensen. Daar zit de energie die gewenste beweging op gang brengt.

Planmatig werken met verhalen

Om die persoonlijke ervaringen zichtbaar en toepasbaar te maken, heb ik een narratief model ontwikkeld, waarmee je systematisch de gewenste ontwikkeling van binnenuit versterkt. Nieuwsgierig? Lees verder: Narratief Model Organisatie Ontwikkeling

Natuurlijk in beweging brengen

De gesprekken veranderen door het zichtbaar maken en delen van nieuwe betekenissen. En daar is vertrouwen voor nodig. Te beginnen in jouw persoonlijk leiderschap. In hoeverre is jouw verhaal als leidinggevende authentiek, inspirerend en motiverend? 

Jouw leiderschapsverhaal versterken en fakkeldrager van verandering worden?  Schrijf je in voor het programma Tribal Leadership, ontwikkeld samen met mijn collega Raf Stevens. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie