Ontdek de kracht van bedrijfscultuur

Je bedrijfscultuur is de kern van je Employer Value Proposition (EVP). Dit bepaalt hoe medewerkers zich identificeren met je organisatie en wat je hen biedt in ruil voor hun kennis en inzet. Vooral jongere generaties hechten hier veel waarde aan.

Bedrijfscultuur gaat verder dan de sfeer op de werkvloer. Het omvat gedeelde normen, waarden, overtuigingen en gedragspatronen binnen een organisatie. Dit beïnvloedt hoe mensen met elkaar omgaan, hoe beslissingen worden genomen, successen gevierd en uitdagingen aangepakt. Een sterke bedrijfscultuur kan helpen bij het aantrekken en behouden van medewerkers.

Van ambitie naar identiteit en bedrijfscultuur

Sommige bedrijven hebben een bedrijfscultuur die voortvloeit uit hun ontstaansgeschiedenis of merkbelofte. Neem bijvoorbeeld Apple, dat bekendstaat om zijn innovatieve en design-gerichte cultuur. Dit trekt mensen aan die passen bij die waarden en zorgt voor een consistente bedrijfscultuur. Tony Chocolonely is een ander voorbeeld, met een duidelijke missie om 100% slaafvrij de norm in chocolade te maken.

Ontdek de kern van jouw bedrijfscultuur

Wat als jouw bedrijf geen uitgesproken ontstaansgeschiedenis heeft? Begin met het open gesprek met medewerkers. Vraag hoe zij de bedrijfscultuur omschrijven en toets de bestaande kernwaarden. Dit kan leiden tot een herijking van de cultuurwaarden.

Bedrijfscultuur gedefinieerd? Ga ermee aan de slag:

Neem je bedrijfscultuur mee in je EVP en je werkgeverspropositie. Zorg er vervolgens voor dat je die bedrijfscultuur actief gaat uitdragen, zowel naar binnen als naar buiten:

  1. Integratie in HR-processen: zorg dat de bedrijfscultuur terugkomt in sollicitatieprocedures, onboarding en HR-cycli.
  2. Ambassadeurs: werf ambassadeurs binnen je organisatie die de bedrijfscultuur uitdragen.
  3. Authentieke verhalen: laat medewerkers hun echte verhalen delen om potentiële kandidaten een inkijkje te geven in de organisatie.

Het resultaat? Betrokken medewerkers (retentie!) en een goede match met nieuwe medewerkers!

Weet dat ik het altijd leuk vind om met vakgenoten hierover verder te praten. Neem gerust contact op. Mail Sandra Wesselman, sandra@no925.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie