Interview met Doreen en Chris van Adoptics: ‘HR én Communicatie belangrijkste partijen bij digitale veranderingen’

Onze community is een sprankelende sparringpartner rijker! Adoptics helpt organisaties tijdens transities naar succesvolle digitale werkplekken. Heel graag stellen wij Doreen Borneman en Chris Couenberg voor als nieuwe kennispartners van HR & Communicatie. 

Adoptics!

Adoptics is een adviesbureau voor een succesvolle adoptie van de digitale werkplek.

Wat we zien is dat als een organisatie intern een nieuw systeem wil gaan gebruiken, bijvoorbeeld een sociaal intranet, cliëntportaal, een nieuwe digitale werkplek of Teams, dat dit een immens en ingewikkeld project is. Er komt zoveel bij kijken. Je hebt uiteraard het technische aspect, maar dat is vaak niet het meest spannende. Het gaat namelijk vooral om de mensen die er dagelijks mee gaan werken. Hoe krijg je ze mee, kun je ze aanzetten tot ander werkgedrag en wat is er nodig om te komen tot een digitale werkplek waar medewerkers blij van worden? Dat is de kern waar wij ons op richten. In één zin: we helpen organisaties met het leuker en makkelijker werken in een digitale wereld.

Wie zijn jullie?

Doreen is adviseur, trainer en coach met een focus op interne communicatie en digitaal samenwerken. Bij Rijn IJssel was ze jarenlang verantwoordelijk voor (de adoptie van) het sociaal intranet. Deze onderwijsinstelling won in 2018 de Intra.NET Award voor de succesvolle manier waarop het sociaal intranet is geïntroduceerd. Vanuit Adoptics ondersteunt ze hierin organisaties met als doel leuk en makkelijk (samen)werken in een digitale wereld.

Chris is consultant en adoptie specialist met focus op digitaal samenwerken. Met zijn ruime ervaring op het gebied van samenwerken en zijn technische kennis op het gebied van diverse applicaties, adviseert en ondersteunt hij bedrijven die de overgang maken naar een moderne werkplek. Vanuit Adoptics helpt hij projectteams en medewerkers als adviseur, trainer en coach om leuker en makkelijker te werken in de digitale wereld.

Onze kennis op het gebied van communicatie, adoptie en technologie maakt dat wij een hele mooie combi in huis hebben om de menselijke kant van digitale veranderingen op de werkvloer optimaal te begeleiden. Om ons heen hebben wij een netwerk van professionals die we indien nodig inschakelen voor hun expertise.

Wat doen jullie specifiek op het gebied van HR-communicatie?

Als je het hebt over HR-communicatie dan heb je het over interne communicatie. Samen met onze opdrachtgevers mogen wij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de interne communicatie in organisaties door te zorgen voor een digitale werkplek waar medewerkers blij van worden. Je kunt hierbij onder andere denken aan goed vindbare en heldere informatie, één startpunt voor al het werk, onboarden van nieuwe medewerkers, personalisatie en self service. Ook denken wij mee over vraagstukken als hybride werken, online interactie en verbinding en werkcultuur en -afspraken.

HR & Communicatie houdt zich bezig met de vraag ‘Hoe informeer, motiveer en verbind je (toekomstige) medewerkers?’ Hoe kan jouw inbreng bijdragen aan de ontwikkeling van dit vakgebied?

Informeren, motiveren en verbinden van (nieuwe) medewerkers is de kern van ons werk. Bij digitale veranderingen op de werkvloer zijn de medewerkers namelijk het belangrijkst. Zij moeten er straks dagelijks mee werken. Er mee kunnen lezen en schrijven. De digitale werkplek of het nieuwe systeem staat in dienst van hun dagelijkse werk en moet het werk leuker en makkelijker maken. En niet andersom.

Het is dus ontzettend belangrijk om medewerkers vanaf het begin goed te betrekken. Vanuit onze ervaring op het gebied van adoptie en communicatie zien wij wat werkt, wat minder goed werkt en wat niet werkt. Dit is waardevolle kennis die gebruikt kan worden in de ontwikkeling van dit vakgebied.

Waar, wanneer heb jullie onlangs nog HR-communicatie kennis gedeeld?

Wij delen regelmatig onze kennis. Via een blog, onze socials en in onze whitepaper. Daarnaast treden we regelmatig op als spreker op congressen op het gebied van digitaal werken, social intranet of online verbinding.

Welke tip willen jullie de leden van HR & Communicatie geven?

HR én Communicatie zijn de belangrijkste partijen als het gaat om digitale veranderingen op de werkvloer. Dit wordt in organisaties echt onderschat. Pak die rol!

Welke vraag hebben jullie aan onze community, en voor welke vragen kunnen onze leden bij jullie terecht?

Welke uitdagingen zie je als het gaat om digitaal (samen)werken in organisaties? Waar lig je wel eens wakker van?

Mocht je eens willen sparren over een adoptievraagstuk in jullie organisatie, vragen hebben over de aanpak van digitale veranderingen op de werkvloer of het betrekken van medewerkers. Je kan altijd bij ons terecht! Bel of mail ons, dan drinken we samen (online) een kopje koffie of thee.

Adoptics

https://www.adoptics.nl

Doreen Borneman
doreen.borneman@adoptics.nl
06 24362172
LinkedIn-profiel: https://www.linkedin.com/in/doreenborneman

Chris Couenberg
chris.couenberg@adoptics.nl
06 22939123
LinkedIn-profiel: https://www.linkedin.com/in/ccouenberg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie