Wat kost werving in de zorg?

Waar moet je nou aan denken als je met een wervingstraject aan de gang gaat? De meeste instellingen hebben werkelijk geen idee en vragen vervolgens stagiaires om input. En zo kwam het dat ik werd gebeld door een paar paar ambitieuze hbo-studenten. Of ik ze wat op weg kon helpen. Hun opdracht: een organisatie in de ouderenzorg te ondersteunen bij hun wervingsvraag.

Essentiële vragen als “is er budget en zo ja hoe groot is dat dan?” konden niet beantwoord worden. Was er al een gesprek geweest met zorgmedewerkers over het hoe en waarom van het werken in de ouderenzorg? Uiteraard niet. In feite was de meest prangende vraag van de instelling of Facebook een oplossing zou kunnen zijn voor het wervingsprobleem. Kortom, er was bij de instelling geen flauwe notie hoe deze vraag aan te pakken.

Ik vind dit verontrustend

Een verontrustende conclusie. Juist omdat de zorg wél het allerbeste talent verdient én omdat de zorg, met al haar innovaties en maatschappelijke ontwikkelingen, een heel interessante sector kan zijn voor veel mensen die nu nog buiten de zorg werkzaam zijn.

We kunnen ons toch niet meer laten verrassen door demografische ontwikkelingen en statistieken? Die geven al jaren aan dat wij Nederlanders steeds ouder worden, daardoor steeds meer zorg behoeven en er dus ook meer personeel nodig is om ons allen van die zorg te voorzien. Combineer dat met de al jaren voortschrijdende ontgroening en je hebt de uitdaging waar we nu voor staan: tienduizenden vacatures die maar moeilijk (of wellicht op korte termijn helemaal niet) ingevuld kunnen worden.

 

Dus hoezo komt dit als een verrassing? De enige verrassing die er wat mij betreft mag zijn, ligt in het feit dat niemand jaren geleden al actie heeft ondernomen. Maar dat is mosterd na de maaltijd.

De enige strategie heet: doen!

Er wordt, dat moet zeker gezegd worden, steeds beter samengewerkt tussen zorgorganisaties. Maar of er substantieel energie, mankracht en geld wordt geïnvesteerd in een degelijke, slimme en effectieve wervingsstrategie, die ook op de lange termijn vruchten afwerpt? Ik waag het te betwijfelen. Het voorbeeld van de vlijtige hbo-studenten spreekt in ieder geval boekdelen.

Als de zorgsector op deze manier de personeelstekorten wil inlopen dan houd ik mijn hart vast.

En ben ik bang dat van die 435 miljoen die minister De Jonge heeft vrijgemaakt voor deze uitdaging, het overgrote deel gewoon weer ongebruikt teruggestort kan worden naar Den Haag. Want dat is nu eenmaal de afspraak.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie