Lid! Eve van Dijk: ‘Werk en mantelzorg op elkaar afstemmen vereist maatwerk’

Graag stellen wij Eve van Dijk aan jullie voor. Een ondernemende dame met een missie: ze maakt personeelsbeleid mantelzorgvriendelijk en bedenkt maatwerkoplossingen zodat medewerkers niet uitvallen of overbelast raken door de combinatie werk en mantelzorg. 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Eve van Dijk, 58 jaar, getrouwd met Rob, met wie ik samen een zoon en een dochter heb. In ben afgestudeerd als fiscalist aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben 7 jaar als belastingadviseur in loondienst werkzaam geweest. Onder andere bij Moret Ernst & Young. Gaandeweg ontdekte ik dat de belastingwereld en ik niet zo bij elkaar pasten. Tijdens de zoektocht naar ander werk heb ik mijn talent voor luisteren ingezet om in 2007 de coachpraktijk A-Pro-Pos Coaching op te richten. Ik ben begonnen als loopbaancoach en later heb ik mensen met een burnout begeleid. Na 7 jaar had ik weer zin in iets anders. En tijdens mijn zoektocht naar ander werk kwam mantelzorg op mijn pad en heb ik mijn talent voor bemiddelen ingezet om in 2015 een bemiddelingsbureau voor mantelzorgvervanging op te richten, Kappa Helpt! Dit bureau zit in een mooie stijgende groeicurve. Daarnaast heb ik een tweede tak laten groeien aan de boom van mantelzorg. En dat is een adviesbureau dat zich richt op het opzetten en invoeren van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. En dat doe ik onder de naam Mevrouw Van Dijk. Wij maken personeelsbeleid mantelzorgvriendelijk. Mevrouw van Dijk adviseert organisaties over de vraag hoe ze om kunnen gaan met medewerkers die werk en zorg combineren. Dit doe ik samen met Anne Vrieze, van WWZ Consultancy die het nieuwe beleid structureel vorm geeft en met Madeleine Heynens die trainingen geeft aan direct leidinggevenden.

Wat versta jij onder HR-communicatie?

Onder HR-communicatie versta ik dat de HR-medewerkers zowel met de medewerkers als met de directie en de direct leidinggevenden in gesprek gaan over het onderwerp werk en mantelzorg. De HR-medewerker luistert naar het verhaal van de medewerker die werk en zorg combineert en zoekt in samenspraak met de OR en de directie naar maatwerkoplossingen. De HR-medewerker weet hoe hij het gesprek over mantelzorg aan moet gaan en welke mogelijkheden hij heeft om de werknemer te ondersteunen.

Met welke onderdelen houd jij je specifiek bezig?

Wij houden ons specifiek bezig met de combinatie werk en mantelzorg. Welke wettelijke regelingen zijn er? Bij welk intern beleid kan je aansluiten? Wat speelt er in onze organisatie? Wat betekent dit voor de toekomst? Hoe kunnen we voorkomen dat het ziekteverzuimcijfer stijgt? Op welke subsidie kunnen we een beroep doen?
Onze dienstverlening is gericht op het voorkomen van uitval, dus wij werken in het preventie stuk.

Waar, wanneer heb je onlangs nog HR-communicatiekennis gedeeld?

In februari 2018 hebben we de kennissesie ‘Aandacht voor Werk en Mantelzorg’ georganiseerd in Zaandam. Deze werd bezocht door HR-medewerkers, preventie-medewerkers, directeuren, mantelzorgmakelaars en andere geïnteresseerden. En op 25 maart 2019 word ik over het Mantelzorg beleid geïnterviewd in de talkshow NV Zaanstad door Jaap Sluis van de Coalitie.

Heb je een droom voor het vak?

Mijn droom is dat in alle organisaties in Nederland de combinatie van werk en mantelzorg bespreekbaar is. En dat het bedrijf samen met de medewerker naar maatwerkoplossingen zoekt, zodat de medewerker voor de organisatie behouden blijft. Natuurlijk hoop ik dat Mevrouw Van Dijk hierin zoveel mogelijk bedrijven en organisaties mag begeleiden.

Voor welke vragen kunnen onze leden bij jou terecht?

Alle vragen die in organisaties spelen rondom werk en mantelzorg. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe je vanuit duurzame inzetbaarheid het personeelsbeleid meer kunt aanpassen.
  • Wat je het beste kunt doen als een medewerker dreigt uit te vallen door mantelzorg.
  • Hoe je leidinggevenden kunt trainen om overbelasting te herkennen bij medewerkers.

Verder adviseren, ontwikkelen en bedenken wij maatwerkoplossingen om werk en mantelzorg goed te regelen in organisaties.

Mevrouw Van Dijk

06 44 696 986

evevandijk@tiscali.nl

KAPPA Helpt!

Mevrouw Van Dijk op Facebook

En op LinkedIn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie