Wet toekomst pensioenen (Wtp) is aangenomen door de Eerste Kamer

Op 30 mei jl. heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Dat betekent dat er een eind komt aan de jarenlange discussie over de herziening van ons pensioenstelsel. De Wtp treedt in werking per 1 juli 2023. Er is een overgangstermijn tot 1 januari 2028 om de pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Wat betekent deze nieuwe wet voor jou?

De belangrijkste wijzigingen in de Wtp

Voor burgers is het informatieplatform Ons nieuwe pensioen ingericht, waarop iedereen kan lezen hoe het nieuwe stelsel in elkaar steekt. Het is voor iedere werknemer in Nederland belangrijk om te weten, dat de werkgever de pensioenregeling niet zomaar mag wijzigen, ook niet als de wetgeving verandert.

Op 1 juli berichtte de Rijksoverheid in een nieuwsbericht wat het nieuwe pensioenstelsel betekent en wanneer en hoe de invoering in zijn werk gaat.

Werken aan ons pensioen voor professionals

Ook is het informatieplatform voor professionals Werken aan ons pensioen ingericht. De eerste informatie voor ondernemingsraden is al geplaatst. De komende periode worden ook praktijkvoorbeelden geplaatst in de vorm van interviews en ‘best practices’.
En er zijn unieke tools beschikbaar voor professionals, bijvoorbeeld de Toolbox communicatie met een handleiding voor gebruik. Ook vind je er een speciaal ontwikkelde zoekmachine waarmee het doorzoeken van de wet- en regelgeving een stuk eenvoudiger wordt.

Wanneer moet de pensioenregeling aangepast zijn?

Er geldt voor vrijwel alle bovengenoemde wijzingen een overgangstermijn tot 1 januari 2028. De toetredingsleeftijd wordt al op 1 januari 2024 aangepast.

Wat kan Vallura voor jouw organisatie betekenen?

  • We maken de (financiële) impact aan de hand van scenario’s voor jou transparant, zodat je een weloverwogen besluit kan nemen over de aanpassing van je pensioenregeling.
  • We begeleiden en adviseren jou in de transitie naar een nieuwe regeling en de onderhandelingen en overleg daarover met vakbonden, ondernemingsraad en werknemers.
  • We helpen jou met de communicatie van de nieuwe pensioenregeling aan jouw werknemers.
  • Wij assisteren jou met de implementatie van een nieuwe regeling bij je pensioenuitvoerder.

Onze werkwijze bevat een gratis intake waarin we de huidige situatie, aandachtspunten en mogelijke opties bespreken. Eventueel gebruiken we onze quickscan. Leden van HR & Communicatie krijgen 50% korting op de quickscan.

Vallura is kennispartner van de community HR & Communicatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie