Op welke bijzondere dagen haak jij in met je interne communicatie in februari?

MediaMyne heeft voor februari weer een mooi overzicht met een aantal bijzondere dagen samengesteld. In deze blog delen we vijf bijzondere dagen en leggen we uit hoe jij ze kan inzetten voor je interne communicatie. Zo houdt jij de hele maand de communicatiekanalen goed gevuld.

1 februari: Change your password day

Ik vertel je niets nieuws als ik zeg dat cybersecurity belangrijk is. Zeker voor jouw organisatie en al helemaal in een tijdperk waar het digitaal gijzelen van bedrijven steeds vaker voorkomt. Nou, in 2012 was een persoon genaamd Matt Buchanan er klaar mee. Hij kwam met het idee dat iedereen op dezelfde dag zijn wachtwoord verandert. Tadaaa!  Change your password day was geboren.

Als we eerlijk zijn, één keer in het jaar je wachtwoord(en) veranderen is het minste wat je kan doen. IT-experts adviseren om je wachtwoord eens in de drie maanden te veranderen. Maar dat heeft ook weer een keerzijde. Wanneer je verwacht dat medewerkers zo vaak hun wachtwoord veranderen, kiezen ze voor makkelijke wachtwoorden want voor ze het weten moeten ze het weer veranderen. Wat kan je doen op deze dag?

  • Kondig van te voren aan in je organisatie dat deze dag centraal staat voor het veranderen van wachtwoorden.
  • Benadruk de waarde van het veranderen van wachtwoorden (bijvoorbeeld door het benoemen van de voordelen en de gevolgen).
  • Geef tips welke wachtwoorden effectief zijn (bijvoorbeeld: gebruik keyphrases, gebruik password manager, gebruik two-factor authentication).

10 februari: Warme truiendag

Zeker in deze tijd met de hoge energierekeningen een hele relevante en actuele dag! De verwarming wat lager, niet te lang douchen, veel warme thee drinken en gewoon lekker een (extra) dikke warme trui (en misschien wel met een extra dekentje)! 10 februari is de 17e editie van de Warme Truiendag, bedacht als remedie tegen klimaatopwarming. Een warme trui dragen is een goede manier om warm te blijven zonder extra energie te verbruiken.

Betrek de hele organisatie bij deze hele relevante dag en zorg ervoor dat iedereen op 10 februari met een extra warme trui verschijnt tijdens online en offline meetings. Wie heeft de leukste en origineelste?

14 februari: Valentijnsdag

Valentijn is dé perfecte dag om te laten zien hoeveel je van iemand houdt. Goed, het is een erg commerciële dag, maar laten we dat even vergeten voor de liefde. We zien dat Valentijn niet meer enkel gebruikt wordt om de liefde te verklaren. Je kan deze dag ook perfect gebruiken om waardering uit te spreken naar familie, vrienden en ja je raadt het al: zelfs aan je collega’s!

Als bedrijf kan je heel leuk inspelen op het cliché van Valentijnsdag en het je eigen maken. Wil je dus wat plezier hebben? Maak een gedicht voor je werknemers waarin je hun prijst en deel het op je interne communicatiekanalen (zoals intranet, narrowcasting beeldschermen of een employee app). Maak er een gesprek van. Vraag medewerkers  hoe zij Valentijnsdag gaan vieren. En 💜 vraag je medewerkers elkaar te vertellen waarom ze elkaar zo waarderen.

19 februari: Carnaval

De tijd van Carnaval is weer aangebroken. De een verheugt zich hierop, de ander laat het graag voorbij gaan. Carnaval wordt voornamelijk gevierd in het zuiden en delen van het oosten. Ook in België en in Rijnland Duitsland wordt het uitbundig gevierd. Het is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Inmiddels is het in veel plaatsen een gebruik om het feest op carnavalsvrijdag te openen, en op Aswoensdag af te sluiten. De tradities verschillen per regio.

Bedenk een leuke carnavals quiz en laat iedereen een kostuum aantrekken. Voor elk juist beantwoorde vraag krijg je een punt en diegene met het gekste kostuum krijgt bonuspunten. De uiteindelijke winnaar krijgt een prijs. Moge de beste winnen!

28 februari: Internationale RSI dag

Ieder jaar op de laatste dag van februari is het de Internationale Dag tegen RSI. Repetitive Strain Injuries (RSI) kan voorkomen als men continu repetitieve handelingen verricht. Een veel voorkomend misverstand is dat RSI om een muisarm gaat want RSI is veel meer. Het is een verzamelnaam voor alle klachten die ontstaan doordat je dezelfde bewegingen herhaaldelijk en constant uitvoert. Je kunt dus ook RSI-klachten krijgen van berichtjes tikken in WhatsApp, of van het lezen van boeken als je dit in een slechte houding doet.

Op deze dag staat voorlichting centraal, immers voorkomen is beter dan genezen. En dus ook goed om jouw medewerkers te informeren en van tips te voorzien. Hieronder 3 tips:

  1. Kom in beweging – ga regelmatig lopen, eens in het half uur is het advies.
  2. Je werkplek – check of je beeldscherm(en) en bureau op de juiste hoogtes zijn ingesteld.
  3. Je houding – hoofd rechtop, je armen en polsen ondersteunen met armleuningen en herhalende bewegingen zoveel mogelijk voorkomen.

Ben je benieuwd naar alle bijzondere dagen van dit jaar?

Download dan de Interne Communicatiekalender van MediaMyne. Je vindt ‘m in onze Toolbox

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie