Neem een duik in de digitale verandering

Verandering is als een stromende rivier, soms rustig kabbelend en dan weer wild stromend. Het kan een flinke uitdaging zijn om in deze veranderende stroom te navigeren. Een koers die richting geeft is dan wel prettig. Maar voordat we de koers bepalen, moeten we de situatie eerst goed analyseren. Duik in de digitale verandering met een analyse aan de hand van 3 vragen.

1. Wat is precies de situatie?

Om de digitale verandering succesvol te kunnen ondersteunen, moeten we weten wat er precies aan de hand is. Welke nieuwe tools worden geïntroduceerd? Wie krijgt ermee te maken? Welke processen raakt dat? Wat is de huidige werkwijze en wat verandert er in de nieuwe situatie?

2. Wat betekent dat (voor mij)?

Zodra we weten wat er aan de hand is, kijken we naar wat het voor de organisatie, teams of medewerkers betekent. Hoe gaan deze digitale veranderingen het werk beïnvloeden? Vraagt het om een andere werkwijze? Welke (nieuwe) vaardigheden zijn er dan nodig? Hoeveel moeite kost het om de verandering eigen te maken?
Door deze vragen te beantwoorden, kunnen we een goede inschatting maken van de impact die de verandering vraagt. Dat kan per doelgroep behoorlijk verschillen.

3. Wat is er (heb ik) nodig?

Tot slot kijken we per doelgroep wat er nodig is om de digitale verandering succesvol te doorlopen. Wij gebruiken daarvoor vaak het gedragsmodel van Balm als onderlegger voor onze aanpak. In dit gedragsmodel worden 4 fasen genoemd:

  • Openstaan: iemand staat toe dat een verandering plaatsvindt
  • Begrijpen, willen, kunnen: gaat over leren en ontwikkelen van kennis en vaardigheden
  • Doen: het geleerde in de praktijk toepassen
  • Volhouden: kunnen anticiperen op lastige situaties en de verandering blijven toepassen

Begin bij het begin van duurzame verandering en gebruik daarbij het gedragsmodel van Balm als gids om succesvol te navigeren door de uitdagingen die digitale veranderingen vragen.

Toolkit
Om je op weg te helpen, hebben we een toolkit ontwikkeld. Onze toolkit helpt je bij het verdiepen in de verandering, hoeveel impact dat heeft en geeft inzicht in hoe je doelgroep in de verandering staat en wat hij nodig heeft.

Neem jij een duik? Of heb je een vraag? Ik help je graag verder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie