Laten we gaan werken vanuit vertrouwen

Jaap Boonstra stelt, zegt Lars Scheurer: ‘Loslaten is alleen moeilijk als je leeft in de illusie dat je het ooit vast hebt gehad. Je hebt het niet vast, je hebt het nooit vast gehad. Je moet gewoon durven te vertrouwen.’ Dit citaat hoor je in de intro van de podcast ‘Leidinggeven aan vertrouwen’. En precies deze woorden gonzen na in mijn gedachten. 

We hebben met HR & Communicatie weer een boeiend summum georganiseerd. Met interessante sprekers, showcases en nog veel meer. In dit artikel enkele take-outs over Vertrouwen is een werkwoord. 

Vertrouwen is rendabel

Lars Scheurer, directeur van arbodienst Richting, heeft zijn bedrijf volledig vanuit de kernwaarde vertrouwen opgezet en ingericht. Wat hem dat oplevert vertelt hij niet alleen in de podcast maar lichtte hij ook toe in de paneldiscussie tijdens het summum.

Zijn credo: ‘Vertrouwen is efficiënt. Als jij mij vertrouwt.. dan doe ik wat ik moet doen direct in één keer goed. Als je mij niet vertrouwt dan ga je mij controleren. Met als effect: jij houdt mij van mijn werk en ik jou. Niet-vertrouwen kost tijd en geld. Als je minder gaat controleren en meer gaat vertrouwen dan ben je bedrijfseconomisch beter af.

Bijna 2 van de 10 medewerkers ervaart weinig tot geen vertrouwen

Voor de zomer onderzocht HR & Communicatie het vertrouwen op de werkvloer vanuit onze community. Gebaseerd op 278 onderbouwingen gaven respondenten aan in hoeverre zij zich veilig en vertrouwd voelen op de werkvloer. Conclusie: 84% van de ondervraagden voelt zich veilig en vertrouwd maar 16% heeft die ervaring niet. Hoe trots we ook zijn op die 84%, 16% die nauwelijks vertrouwen ervaart op de werkvloer is best hoog. Daar zou iedere leidinggevende, directeur of bestuurder aandacht aan moeten besteden.

Showcase Vebego: veiligheid en feedback als basis

Geen summum is compleet zonder een interessant voorbeeld uit de praktijk. Monique Hendriks (voorheen werkzaam bij Bex*) nam haar klant Vebego mee. In een co-presentatie vertelden zij hoe gezamenlijke waarden het vertrouwen van medewerkers voedt.

Vebego creëerde een boodschap vol vertrouwen voor haar 40.000 medewerkers. Inge Dilven, People & Culture Consultant bij Vebego, zegt: ‘Veiligheid, zowel fysiek als sociaal, vormt de basis van alles wat we doen. Samen maken we veiligheid herkenbaar, bespreekbaar, stoer en toegankelijk. Hiervoor schreven we een overtuigend verhaal en met interventies realiseerden we een cultuurverandering.’

Vebego: Een grap maken mag, maar nooit ten koste van een ander. We komen op voor elkaar en spreken het uit als het niet goed voelt.

Goed werkgeverschap vs. wat medewerkers ervaren

Dit jaar verzorgde ik de keynote: ‘Vertrouwen als werkgeversbelofte’. We bouwen aan mooie organisaties door stil te staan bij onze kernwaarden en merkwaarden. Vertrouwen is een essentiële waarde als het gaat om de geloofwaardigheid van je werkgeversmerk.

Tijdens de kick-off van de EVP Maker, staat het beantwoorden van de vraag ‘Hoe ziet goed werkgeverschap er bij jouw organisatie uit?’ centraal. Ik vind het waanzinnig interessant om te verkennen of de pijlers waarvan de werkgever zegt ‘daar zijn wij heel goed in’ of ‘hier willen wij nog wat beter in worden’ kloppen met hoe medewerkers hier over denken.

Hoe tof is het als een werkgever onderscheidend wil zijn in bijvoorbeeld goed luisteren of aandacht en waardering geven. In het onderzoek wat ik daarna in de organisatie doe, bevraag ik precies deze goed-werkgeverschap-pijlers.

Bouwen aan de gewenste cultuur

Naast de cijfermatige resultaten bekijk ik juist ook de toelichtingen die medewerkers geven. Er zijn altijd positieve en negatieve ervaringen met betrekking tot vertrouwen en verantwoordelijkheid binnen organisaties. Met grote regelmaat komt het streven naar een cultuur van vertrouwen en de toepassing van doeltreffende communicatie om mogelijke kwesties aan te pakken naar voren.

Aan werkgeverszijde bestaat de wens dat medewerkers vanuit autonomie werken. In de praktijk blijkt dit echter weerbarstig, omdat het sterk afhankelijk is van de directe leidinggevende en hoe deze de balans tussen vertrouwen en controle ziet.

Wat heb ik geleerd na 10 jaar ervaringen?

  • Het is tijd voor HR & Communicatie om actiever de koers te bepalen.
  • Kijk verder dan alleen cijfers; ontdek het verhaal erachter.
  • Deel zowel intern als extern de belofte van je werkgever en leg hierover verantwoording af.
  • Uitgangspunt: medewerkers streven naar betekenisvol werk gebaseerd op vertrouwen en verantwoordelijkheid.
  • Laten we gezamenlijk de werkgeversbelofte uitdragen. Dit is een taak voor HR, communicatie en directie. Help dus ook de leidinggevenden op weg!

Samenvattend:

We hebben dit jaar de schoonheid ontdekt van vertrouwen op de werkvloer door boeiende dialogen te voeren. Vertrouwen is een begrip dat voor iedereen een unieke betekenis heeft en zich moeilijk laat vangen. Vertrouwen, parallel aan cultuur, ontplooit zich tussen mensen, gedreven door interactie en nauw verbonden met zelfvertrouwen. We zetten hier nog geen punt achter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie